OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczna “Pavlova”

16 listopada 2018

Email
Print Friendly

 

Bardzo stęskniłam się za blogowaniem… Choć piekłam dużo w ostatnich miesiącach, to nie miałam kompletnie weny do robienia zdjęć. Tyle fajnych przepisów do polecenia, tyle pyszności, którymi chciałabym się podzielić, a zdjęcia kompletnie mi nie wychodziły jeśli już zmusiłam się do ich robienia. Ale postanowiłam wyjść ze swojej strefy komfortu, ruszyć z miejsca i choćby efekt mnie nie zadowalał nieustannie próbować. Na swoim INSTAGRAMIE przeprowadziłam ankietę z pytaniem „Czy ktoś jeszcze czeka na nowe przepisy mysweetworld.pl?”. Dostałam 100% odpowiedzi na TAK i była to dla mnie niezwykle cenna lekcja i bardzo miłe doświadczenie. Coraz częściej dostaję też od Was przemiłe wiadomości z prośbami o przepisy, każdego miesiąca mimo posuchy odwiedzacie bloga kilkadziesiąt tysięcy razy i to zawsze mnie wzrusza. Przyszedł więc czas na nowy przepis i oczywiście padło na bezę <3. Tak się złożyło, że mój robot planetarny definitywnie przestał kilka miesięcy temu działać, a przez to, że długo nie mogłam zdecydować się na wybór nowego modelu zostałam zmuszona do tego by na nowo zaprzyjaźnić się z ręcznym mikserem. Przekonałam się, że nie trzeba mieć super sprzętu aby ubić bezę czy zarobić ciasto drożdżowe, ale jednocześnie utwierdziłam się w przekonaniu, że o wiele przyjemniej jest kiedy robot sam ubija czy wyrabia masę, a ja mam wolne ręce i w tym czasie mogę ogarnąć kuchnię, załadować zmywarkę czy zaparzyć sobie kawę.

A teraz kilka słów o moim przepisie. Jest to beza typu Pavlova, czyli taka chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Świąteczny smak zapewnia konfitura, którą przygotowałam na bazie żurawiny i zimowych przypraw. Wystarczy ją wymieszać z kremem śmietankowym  i gotowe. Na wierzchu kwaśny akcent w postaci ziarenek granatu i żurawin oraz aromatyczne gałązki rozmarynu. Polecam jeśli chcecie zrobić coś wyjątkowego (choć wcale nie trudnego) na święta.

 

Składniki na  około 10 porcji:

na bezę:

5 białek

szczypta soli

250 g drobnego cukru

łyżka soku z cytryny

płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

na krem:

500 ml śmietanki kremówki 30%

250g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka przyprawy do szarlotki

 na konfiturę:

szklanka wody, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szklanka żurawin, 1 czubata łyżka cukru

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka żelatyny

do dekoracji:

garść żurawin (mogą być mrożone)

ziarenka z jednego średniego granatu

gałązki rozmarynu

cukier puder do oprószenia

 

 

 

**Jeżeli masz problem z przygotowaniem piany bezowej zerknij koniecznie TUTAJ po kilka rad:)**

Przygotuj bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany). Pod koniec dodać  skrobię oraz wlać sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Nakładać obok siebie dużą łyżką porcje bezy tak by ostatecznie powstał wieniec.

Włożyć bezę do rozgrzanego piekarnika, piec w temp. 160 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut. Beza może delikatnie popękać. Wyłączyć i uchylić piekarnik – w ten sposób wystudzić bezę.

W międzyczasie przygotuj konfiturę żurawinową. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj przyprawy, żurawiny i cukier, gotuj już bez przykrycia około 10 minut. Do wrzątku dodaj skrobię rozrobioną w wodzie i zagotuj energicznie mieszając, powstanie coś w rodzaju kisielu. Zdejmij z ognia, dodaj łyżeczkę żelatyny i mieszaj aż się rozpuści. Przełóż konfiturę do słoiczka, a gdy wystygnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno, na koniec na wolnych obrotach wmiksuj mascarpone, cukier puder i łyżeczkę przyprawy do szarlotki. Dodawaj partiami zimną konfiturę i wolno miksuj lub mieszaj całość łyżką niezbyt dokładnie.

Nałóż krem na bezę, udekoruj z wierzchu i oprósz cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.

 

Rada: Zwróć uwagę żeby przyprawa do szarlotki miała w składzie mielone goździki, to one w głównej mierze nadają świątecznego smaku konfiturze.

 

 

 

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

Czy krem jest tylko na wierzchu? Nie robiłam jeszcze Pavlovej, ale ta wygląda tak pysznie, że przepis wypróbuję już w ten weekend:)

Ciasto cudo. Na pewno zagości na moim świątecznym stole. Czy bezę mogę upiec przynajmniej dzień wcześniej? Pozdrawiam

Jak ja się cieszę, że wróciłaś do nas <3 I to w idealnym momencie, bo przecież za chwilę święta i trzeba szukać jakiś pomysłów na smakołyki 😉 Wypróbuję ten przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie :*

Dzień dobry Pani Dario,
zaglądam często na Pani stronę i podziwiam Pani pomysły i wrażliwość. Bardzo się cieszę, że Pani wreszcie opublikowała nowy przepis, martwiłam się, że coś się niedobrego dzieje. Serdecznie pozdrawiam 🙂 Ela

Pavlova prezentuje się wspaniale. Uwielbiam to ciasto. Słodycz przełamana kwaskowymi owocami. To jest to!
Dobrze, że wracasz.
Pozdrawiam:)

Czekałam na nowy przepis <3 Na pewno zrobię na Święta!

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl