OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mini serniki passion fruit

19 maja 2021

Email
Print Friendly

 

Ten smak… Marakuja czyli passion fruit, to owoc, który ma w sobie taką głębię smaku, że jest wprost uzależniająca. To ona nadaje charakter serniczkom z dzisiejszego przepisu.

Zdaniem moim i mojej rodziny serniczki pieczone w małych naczynkach mają zasadniczą przewagę nad sernikami pieczonymi w metalowej formie.  Po pierwsze pieką się znacznie szybciej, po drugie ceramiczne naczynia nie wchodzą w reakcję smakową z sernikiem (bo chyba nie ma większego koszmaru niż sernik o smaku rdzewiejącej blachy, a tu nawet papier do pieczenia nie pomaga), po trzecie łatwo się je przechowuje, nie trzeba bawić się w krojenie, no i są po prostu urocze 🙂

Bardzo polecam zakupić puree z marakui- taką 100 % owoców, bez żadnych dodatków (dostępna na allegro), nie jest tania ale wydajna i naprawdę warto zainwestować w ten smak.

W przepisie można zastąpić sok z marakui sokiem z cytryny, też będzie pysznie choć o jeden level niżej ;).

Jeśli chodzi o sam sernik to jest bardzo kremowy i delikatny, choć dużo zależy od czasu pieczenia- im dłużej pieczemy tym ma bardziej zwartą konsystencję.

Serniczki warto piec w atmosferze pary wodnej- wystarczy na dnie piekarnika umieścić ceramiczne naczynie i wlać do niego wrzątek, gdy piekarnik będzie już dobrze rozgrzany.

Pierwszy raz zrobiłam je na Wielkanoc i od tego czasu goszczą u nas regularnie. Bardzo polecam!

 

 

Składniki na 12 mini serników:

1000 g twarogu sernikowego z wiaderka

 szczypta soli

150 g cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 jajka

200 g śmietanki 30%

 

PASSION FRUIT CURD:

 

80 g soku (puree) z marakui / cytryny/ limonki

100 g cukru

100 g – 2 roztrzepane jajka

150 g masła

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Umieścić na dnie  ceramiczne naczynie. Zagotować wrzątek i wlać do naczynia w rozgrzanym piekarniku.

Przygotować sernik- wszystkie składniki krótko zmiksować do powstania gładkiej masy.

Przelać masę do małych ceramicznych naczyń lub słoiczków. Ułożyć naczynia na blaszce z wyposażenia piekarnika i umieścić w piekarniku. Po trzech minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec serniczki pół godziny.

W międzyczasie przygotować PASSION FRUIT CURD.

W garnku umieścić jajka, cukier i pulpę z marakui (sok z cytryny lub limonki) podgrzać całość prawie do wrzenia nieustannie mieszając. Dodać pokrojone na kawałki masło i wmieszać je w masę. Wystudzić- gdyby w masie były jakieś grudki, można zblednąć całość.

Serniczki wystudzić, następnie każdy zabezpieczyć folią aluminiową i porządnie schłodzić w lodówce.  Pasion fruit curd przelać do zamykanego słoiczka i również dobrze schłodzić.

Przed podaniem na każdy sernik nałożyć po dwie łyżki sosu.

 

* * *

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl