Mini serniki passion fruit
19 maja 2021
Ten smak… Marakuja czyli passion fruit, to owoc, który ma w sobie taką głębię smaku, że jest wprost uzależniająca. To ona nadaje charakter serniczkom z dzisiejszego przepisu.
Zdaniem moim i mojej rodziny serniczki pieczone w małych naczynkach mają zasadniczą przewagę nad sernikami pieczonymi w metalowej formie. Po pierwsze pieką się znacznie szybciej, po drugie ceramiczne naczynia nie wchodzą w reakcję smakową z sernikiem (bo chyba nie ma większego koszmaru niż sernik o smaku rdzewiejącej blachy, a tu nawet papier do pieczenia nie pomaga), po trzecie łatwo się je przechowuje, nie trzeba bawić się w krojenie, no i są po prostu urocze 🙂
Bardzo polecam zakupić puree z marakui- taką 100 % owoców, bez żadnych dodatków (dostępna na allegro), nie jest tania ale wydajna i naprawdę warto zainwestować w ten smak.
W przepisie można zastąpić sok z marakui sokiem z cytryny, też będzie pysznie choć o jeden level niżej ;).
Jeśli chodzi o sam sernik to jest bardzo kremowy i delikatny, choć dużo zależy od czasu pieczenia- im dłużej pieczemy tym ma bardziej zwartą konsystencję.
Serniczki warto piec w atmosferze pary wodnej- wystarczy na dnie piekarnika umieścić ceramiczne naczynie i wlać do niego wrzątek, gdy piekarnik będzie już dobrze rozgrzany.
Pierwszy raz zrobiłam je na Wielkanoc i od tego czasu goszczą u nas regularnie. Bardzo polecam!
Składniki na 12 mini serników:
1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
szczypta soli
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
200 g śmietanki 30%
PASSION FRUIT CURD:
80 g soku (puree) z marakui / cytryny/ limonki
100 g cukru
100 g – 2 roztrzepane jajka
150 g masła
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Umieścić na dnie ceramiczne naczynie. Zagotować wrzątek i wlać do naczynia w rozgrzanym piekarniku.
Przygotować sernik- wszystkie składniki krótko zmiksować do powstania gładkiej masy.
Przelać masę do małych ceramicznych naczyń lub słoiczków. Ułożyć naczynia na blaszce z wyposażenia piekarnika i umieścić w piekarniku. Po trzech minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec serniczki pół godziny.
W międzyczasie przygotować PASSION FRUIT CURD.
W garnku umieścić jajka, cukier i pulpę z marakui (sok z cytryny lub limonki) podgrzać całość prawie do wrzenia nieustannie mieszając. Dodać pokrojone na kawałki masło i wmieszać je w masę. Wystudzić- gdyby w masie były jakieś grudki, można zblednąć całość.
Serniczki wystudzić, następnie każdy zabezpieczyć folią aluminiową i porządnie schłodzić w lodówce. Pasion fruit curd przelać do zamykanego słoiczka i również dobrze schłodzić.
Przed podaniem na każdy sernik nałożyć po dwie łyżki sosu.
* * *
Dodaj komentarz