Odprężająca lemoniada
10 października 2015

Zwykle do lemoniady dodajemy miętę- ja również trochę jej dodałam, ale bazą mojego napoju jest napar ze świeżej melisy, która ma wspaniały cytrynowy posmak i znana jest ze swoich właściwości odprężających i uspokajających. Napar ze świeżej melisy i mięty cytrynowej pachnie obłędnie i ma o wiele lepszy smak niż taki zrobiony z suszonych ziół. Oczywiście nie byłoby lemoniady bez cytryny- dodajemy sok i plasterki (dobrze wyszorowanej i wyparzonej cytryny). Dla lekkiego osłodzenia napoju użyłam domowej roboty miodku z mniszka lekarskiego, który jest wręcz stworzony do tej lemoniady, bo również ma lekki posmak cytrynowy i po prostu go uwielbimy. Sam w sobie ma lekko płynną konsystencję i wiele zdrowotnych właściwości, dlatego zrobiłam go spory zapas :) Lemoniadę podajemy koniecznie na zimno z kostkami lodu- jest idealna po ciężkim, upalnym dniu- pysznie smakuje, orzeźwia i naprawdę koi nerwy :) Dla takich napojów warto mieć świeże zioła w ogrodzie- melisa nie jest wymagająca, możecie zasadzić w ogrodzie taką już obskubaną z listków sadzonkę, która przez jakiś czas służyła Wam w kuchni - zdziwicie się jak ładnie wyrośnie, przetrwa zimę i będzie służyć latami :)
Składniki na około 2 litry napoju:
1-2 cytryny
3-4 dorodne gałązki melisy + kilka mniejszych
1 gałązka mięty cytrynowej
kilka łyżek miodu z mniszka lekarskiego (można użyć cukru trzcinowego lub innego miodu, ale syrop z mniszka jest tu idealny)
kostki lodu
niegazowana woda mineralna
Umyte gałązki ziół umieścić w imbryku i zalać około szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 5 minut i zlać napar do dzbanka. Gałązki wyjąć, pociąć i porozgniatać, następnie ponownie zaparzyć szklanką wrzątku. Po 5 minutach odcedzić przez sitko i wlać napar do dzbanka. Wystudzić.
Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć do naparu sok z jednej połówki. (Można dać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze napoje).
Pozostałą cytrynę pokroić na plasterki i umieścić w dzbanku (lub tak jak u mnie- w słoikach)
Dodać k 2-3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego i zamieszać.
Dodać sporo kostek lodu, kilka mniejszych gałązek melisy lub mięty, następnie zalać 2- 3 szklankami wody mineralnej. Skosztować i w razie potrzeby dodać soku z cytryny lub miodu.
Rada: Jeżeli nie wypijecie lemoniady od razu, można po jakimś czasie usunąć kółka cytryny, by napój nie przesiąknął zbytnio goryczą. Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz