Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem jogurtowo-cytrynowym
10 października 2015

Bezy w postaci gniazdek są uniwersalna bazą do deserów… Można zrobić je na mnóstwo sposobów- tym razem postanowiłam wypróbować jak będą smakowały z kremem jogurtowo-cytrynowym. Przeczucie mnie nie zawiodło i połączenie słodkich bez z lekko kwaśnym i bardzo orzeźwiającym kremem okazało się wspaniałym odkryciem smakowym. Znów postawiłam na jadalną dekorację w postaci uroczych bratków. Zamiast kwiatów można użyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa- świetnie będzie się komponował z resztą pyszności ;) Jest to moja propozycja na Wielkanoc …ale nie tylko :)
Składniki na 10 sztuk:
120 g białek (z 3-4 jaj)
szczypta soli
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi
na krem:
250 g mascarpone
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka cukru pudru
skórka z jednej cytryny
1 łyżka soku z cytryny (lub więcej jeśli lubicie )
dodatkowo:
świeże jadalne bratki
ewentualnie świeże owoce np. ananas pokrojony w kostkę
W misce umieścić białka jajek, dodać szczyptę soli i ubijać na gęstą pianę (nie dłużej, żeby nie przebić białek). Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą widoczne, ani wyczuwalne, a beza będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny oraz skrobię i jeszcze krótko ubijać. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z końcówką „Wilton 1M” (lub podobną z innej firmy).
Piekarnik rozgrzać do 90ºC.
Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można przykleić papier do blaszki używając odrobiny gotowej piany z białek lub masła).
Zacząć od zrobienia podstawy gniazdek o średnicy około 7-8 cm. Wycisnąć małą gwiazdkę trzymając rękaw prostopadle do blaszki, następnie wyciskać masę wokół gwiazdki- tworząc podstawę przypominającą kwiat róży. Boki gniazdek robimy zataczając okręgi na przygotowanej podstawie (jeden na drugim) cały czas trzymając rękaw prostopadle do blaszki. Gotowe gniazdka suszyć około 2-4 godzin.
Przed podaniem przygotować krem. Z cytryny obrać tylko żółtą część skórki używając ostrej obieraczki do ziemniaków. Powstałe „obierki” pokroić ostrym nożem na cieniutkie paseczki. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i połową skórki z cytryny. W misce umieścić mascarpone i mieszankę jogurtową. Miksować początkowo na wolnych obrotach, następnie na większych, aż całość się połączy i wyraźnie zgęstnieje (łącznie powinna wystarczyć minuta miksowania).
Do gniazdek nakładać po 2 łyżki kremu, udekorować świeżymi bratkami i drugą połową paseczków ze skórki cytryny. Polecam :)
Uwaga:
*Im dłużej bezy się suszą, tym dłużej zachowają świeżość, należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
*Jeżeli skrócimy czas pieczenia, bezy będą chrupkie z zewnątrz i ciągnące w środku-również pyszne, ale nie można już ich tak długo przechowywać.
Dodaj komentarz
wyglądają uroczo i na pewno są wyśmienite, zastanawiam się jednak czy ten krem cytrynowy wychodzi tak gęsty jak na przykład ubita na sztywno śmietana kremówka, nie wiem czy można takim kremem przełożyć tort bezowy i go zamrozić? Jeżeli tak to proszę o wskazówkę jakiej proporcji użyć przekładając 3 blaty o średnicy 20 cm.
Cześć Ewo, wydaje mi się, że ten krem nie nadaje się do zamrożenia… Ale nie jestem tego pewna na 100 %. Jest dość gęsty, ale nie na tyle żeby przekładać nim warstwy tortu, można natomiast użyć go do torciku Pavlovej 🙂