OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto Tiramisu

12 listopada 2015

Email
Print Friendly

 

Jeżeli chcecie zrobić , tiramisu, ale nie macie podłużnych biszkoptów pod ręką, upieczcie swój biszkopt - z dodatkiem kakao i kawy, czyli biszkopt idealny do tiramisu. Białka do których razem z cukrem dodamy kawę rozpuszczalną ubijają się jeszcze lepiej niż zwykle. Samo przygotowanie biszkoptu trwa tyle co rozgrzanie piekarnika, dokończenie ciasta to kolejne 10 minut :)  Bardzo istotnym elementem tiramisu jest poncz kawowo-alkoholowy, im bardziej naponczowany biszkopt, tym ciasto jest smaczniejsze. Nie miałam akurat mascarpone dlatego jako kremu użyłam kremówki ubitej z dodatkiem zagęstnika, miałam pewność, że śmietanka dobrze się ubije, nie będzie podchodzić wodą i będzie łatwym materiałem do dekoracji ciasta. Nie znalazłam okrągłej tylki do rękawa cukierniczego (charakterystycznej dla tiramisu), dlatego użyłam takiej jaka wpadła mi w rękę, ale uzyskałam chyba całkiem fajny efekt :) Ciasto jest stabilne, podzielne i najlepiej smakuje schłodzone.

 

 

 

 

Składniki na blaszkę o wymiarach 19 na 19 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm (może być trochę mniejsza lub większa):

na biszkopt:

4 jajka

szczypta soli

125 g cukru

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku (gdy jest w granulkach lepiej przetrzeć ją przez sitko)

100 g mąki tortowej

40 g gorzkiego kakao

na krem:

500 ml śmietanki kremówki 30 %

2 łyżeczki cukru pudru (tylko dla przełamania smaku, bo sam biszkopt i alkohol w ponczu mają już wystarczającą ilość cukru)

2 opakowania śmietanfixu

na poncz:

100 ml dobrej kawy (najlepiej z ekspresu lub  tradycyjnie parzonej)

100 ml alkoholu (użyłam mojego ulubionego Baileys, może być rum, amaretto lub inny ulubiony likier  czy wódka)

do dekoracji:

gorzkie kakao lub gorzka czekolada starta na drobnej tarce

Uwaga: Żeby ciasto miało bardziej włoski charakter można dodać do niego zamiast połowy śmietanki, 250 g mascarpone, wtedy pomijamy śmietanfixy, umieszczamy składniki wszystkie razem w misce, następie miksujemy najpierw na wolnych, póżniej na szybszych obrotach miksera. Gdy tylko składniki łdnie się połączą, a masa będzie gęsta, przestajemy miksowć, żeby masa się nie zważyła.

 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie trzeba smarować.

Odważyć wszystkie składniki na biszkopt.  Dokładnie oddzielone białka od żółtek umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (ale nie przebić białek). Strużką wsypywać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną w proszku, cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Do piany przesiać przez sitko kakao z mąką i wymieszać delikatnie, ale dokładnie całość. Ja to robię wyłączonym mikserem, ale można zrobić to np. sylikonową szpatułką.

Przełożyć pianę do przygotowanej blaszki, wyrównać. Piec przez około 40-45 minut.

Wyjąć, upuścić dwukrotnie z wysokości około 30 cm na przygotowaną deskę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie delikatnie oddzielić brzeg nożykiem i wyjąć wystudzony biszkopt z formy.

Przygotować poncz. Zaparzyć dobrą kawę i wystudzić, następnie połączyć ją z alkoholem.

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Każdy obficie naponczować używając np. sylikonowego pędzelka.

Schłodzoną śmietankę umieścić w niezbyt dużym naczyniu  i ubić ją (razem z cukrem) zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śmietanfixu.  Następnie przełożyć całość do dużego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wycisnąć połowę kremu na pierwszy blat biszkoptu. Oprószyć kakao, nałożyć drugi blat i wycisnąć drugą część kremu. Ponownie oprószyć kakao.

Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę i gotowe :)

 

 

Dodaj komentarz

Witam, czy da radę podać przepis w przeliczeniu na szklanki, niestety nie mam wagi kuchennej

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl