Świąteczny wieniec makowy z pomarańczami
28 listopada 2015
Taki wieniec makowy to moja kolejna propozycja na świąteczny makowiec :) Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe- na surowo, łatwe do wyrobienia, a po upieczeniu mięciutkie, puszyste i delikatne. Masa makowa taka sama jak w świątecznym makowcu zawijanym (
ZOBACZ
)-z dodatkiem domowej konfitury z pomarańczy i innych pyszności (ale nie dodajemy do niej ubitych białek). Dodatkowo dodałam świeży miąższ z dwóch pomarańczy pokrojony na małe kawałki i to naprawdę jest dobry pomysł- są przepyszne, bo nawet po upieczeniu zachowują swoją soczystość i bardzo ożywiają smak makowca. Również do dekoracji użyłam świeżej skórki z pomarańczy pokrojonej w maleńką kosteczkę. Przygotowanie takiego wieńca jest łatwiejsze niż myślisz :) Wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe na prostokąt, rozsmarować masę makową, rozłożyć kawałki pomarańczy, zawinąć rulon, pokroić na plastry i powstałe kółeczka ułożyć w kształt wieńca. Czas pieczenia to maksymalnie 20 minut.
Składniki :
na ciasto drożdżowe:
200g mąki do ciast drożdżowych (dostępna jest w Biedronce)
25g drożdży+ łyżeczka mleka+ łyżeczka cukru
75 g masła
4 łyżki mleka (60 ml)
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
ziarenka z jednej laski wanilii (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
1 jajko
1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
na masę makową:
125 g suchego maku
125 ml mleka
szczypta soli
1,5 łyżki domowej konfitury z pomarańczy (ZOBACZ PRZEPIS)
1,5 łyżki kandyzowanej skórki (ZOBACZ PRZEPIS)
50 g orzechów włoskich
35 g mielonych migdałów (można zmielić orzechy)
2-3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka likieru Cointerau (Amaretto lub rumu)
35 g masła
łyżeczka miodu
+ 2 pomarańcze
na lukier:
sok z pomarańczy- około3 łyżki
cukier puder- około 3/4 szklanki
do dekoracji:
cukier perłowy
skórka z pomarańczy pokrojona w drobną kosteczkę (obieramy pomarańczową skórkę z jednej niedużej pomarańczy używając ostrej obieraczki, skórkę wyparzyć, wypłukać i pokroić na drobniutką kosteczkę).
Zaczynamy tym razem od ciasta drożdżowego.
Do miski przesiać mąkę.
W małej miseczce lub filiżance rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mleka.
W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać zimne mleko, cukier, sól i ziarenka z wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy), mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy mieszanka będzie już letnia, dodać jajko i żółtko, następnie roztrzepać je w mieszance, na koniec wlać płynne drożdże, całość wymieszać i przelać do przesianej mąki. Wymieszać rózgą kuchenną, następnie wyrabiać- taką ilość ciasta wyrabiam sylikonową szpatułką (wygodny sposób i bez brudzenia rąk ). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Zarobić w kulkę, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 15 minut.
W między czasie przygotować masę makową:
Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku , wsypać do niego mak. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszać. Mleko powinno odparować. Wystudzić, następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka z drobnymi oczkami.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie posiekać, ale nie zbyt drobno i dodać do maku.
Masło roztopić, dodać razem z pozostałymi składnikami do maku i dokładnie wymieszać całość.
Przygotować kawałki pomarańczy (można to zrobić jak stygnie mak)
2 pomarańcze obrać dokładnie ze skórki, ściąć również błonkę zewnętrzną. Wycinać miąższ między błonkami i kroić na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie…
Blat oprószyć mąką. Dłonie natłuścić olejem, wyciągnąć ciasto z miski, rozpłaszczyć je na oprószonym blacie i rozwałkować na prostokąt (o wymiarach mniej więcej 30 na 25 cm).
Na cieście rozsmarować masę makową. Rozłożyć kawałki pomarańczy. Zawinąć rulon zaczynając od dolnej dłuższej krawędzi i zawijać w kierunku górnej linii ciasta. Brzeg delikatnie skleić z rulonem. Powstałą roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 2,5 cm.
Dużą kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta układać przekrojem do góry, jedną przy drugiej, tworząc wieniec.
U mnie pozostały wolne trzy części ciasta, ułożyłam je w rogach blaszki i upiekłam jako samodzielne drożdżówki- można też zrobić większy wieniec.
Wieniec oraz pojedyncze drożdżówki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Przed pieczeniem posmarować wieniec roztrzepanym białkiem (cieniutką warstwą). Umieścić blachę z wieńcem i drożdżówkami w rozgrzanym piekarniku i piec około 15-20 minut, aż do wyraźnego zarumienienia się ciasta.
Wyjąć z piekarnika, zsunąć na kratkę cukierniczą i wystudzić.
Z podanych składników utrzeć lukier i rozsmarować go na wieńcu i drożdżówkach. Posypać kosteczkami ze skórki pomarańczowej i cukrem perłowym. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Ps. Napisanie tego przepisu było dla mnie o wiele trudniejsze niż samo przygotowanie wieńca ;)
Dodaj komentarz
Zapytam się ciebie, jakbym dała na górę tego wieńca kruszonkę to co o tym sądzisz? dobry pomysł czy nie za bardzo? a potem trochę lukru
Czy na taka ilość mąki nie za dużo drożdży??? w kolejnym przepisie na zawijany makowiec przy 270g mąki jest ilość drożdży 14g
Ilość jest adekwatna, bo to zupełnie różne rodzaje ciast- w zawijanym jest bardz0 cieniutkie ciasto krucho-drożdzowe, w tym jest puszyste ciasto drożdzowe.