Sernik wiedeński
11 grudnia 2015

Najbardziej odświętny ze wszystkich serników- sernik wiedeński. Święta to czas kiedy wybieramy do wypieków składniki najlepszej jakości- dobry twaróg, swojskie jaja, najprawdziwsze masło, miód pszczeli, prawdziwa wanilia i domowa skórka z pomarańczy smażona w cukrze. To główne składniki, z których powstaje ten wyjątkowy sernik. Z wierzchu obowiązkowo przepyszna polewa czekoladowa. Ten sernik trzeba mieć w swoim zeszycie z przepisami- taki prosty, a jednocześnie wykwintny i odświętny. Muszę jeszcze dodać, że ładnie się kroi i jest bardzo podzielny. Wyjątkowy sernik na wyjątkowe okazje- nasz ulubiony sernik pieczony.
Składniki na tortownicę o średnicy około 21 cm:
120 g miękkiego masła
2 łyżki płynnego miodu pszczelego np. lipowego
ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii
110 g cukru pudru
6 jaj w temperaturze pokojowej
1 kg tłustego twarogu dobrej jakości (używam twarogu w wiaderku z Piątnicy)
2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (TUTAJ PRZEPIS)
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
świeżo starta na drobnych oczkach skórka z pomarańczy (wcześniej dobrze umytej)
+ odrobina masła i bułka tarta do foremki
na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30 %
do dekoracji:
50 g płatków migdałowych
kółeczka mandarynek
W misce umieścić miękkie masło, ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii, płynny miód oraz cukier puder i ucierać na puszystą masę. Wbijać po jednym całym jajku i dalej miksować możliwie jaknajkrócej na wolnych obrotach- by jak najmniej napowietrzać masę (dzięki temu sernik nie wyrośnie zbytnio ale też nie opadnie). W trzech partiach dodawać twaróg i miksować na średnuich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę pszenną i proszek budyniowy- zmiksować. Na koniec zetrzeć do masy świeżą skórkę z pomarańczy i dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy-ostani raz krótko zmiksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a rant wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki usunąć.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Przelać masę sernikową do formy i wyrównać powierzchnię.
Umieścić formę z masą w rozgrzanym piekarniku i piec sernik około 70-75 minut.
(Sernik może delikatnie wyrosnąć i minimalnie popękać, ale podczas stygnięcia jego powierzchnia się wyrówna.)
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i delikatnie uchylić drzwiczki. Pozostawić tak serniczek na 15 minut, następnie pozwolić mu wystygnąć w temperaturze pokojowej. Na czas przygotowywania polewy i jej tężenia sernik umieścić w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową. W rondelku umieścić śmietankę i zagotować. Gdy tylko zacznie się podnosić zdjąć rondelek z palnika. Wrzucić do gorącej śmietanki połamaną czekoladę (tak by była w niej zanurzona) i odstawić na dwie minuty, dopiero po tym czasie wymieszać całość rózgą kuchenną na jednolitą masę. Wystudzić i schłodzić w lodówce od czasu do czasu mieszając polewę, by równomiernie gęstniała. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję (powinna być gęsta) rozsmarować ją na powierzchni sernika, tworząc delikatne fale łyżką.
W między czasie na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe na ładny złoty kolor. Najlepiej na średniej mocy palnika od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wystudzić płatki i posypać nimi sernik. (Żeby płatki zachowały swoją chrupkość można uprażyć je wcześniej i posypywać nimi każdą porcję dopiero przed podaniem). Umieścić sernik w pojemniku na ciasto i schładzać przez kilka godzin lub nawet całą noc w lodówce. Można przed podaniem dodatkowo udekorować porcje kółeczkami mandarynek.
Uwaga: Sernik po wystygnięciu delikatnie oddzielić od rantu tortownicy, nastęnie zdjąć rant, by serniczek nie wchłaniał niechcianego zapachu metalowej formy. Jeżeli chcemy mieć białe brzegi przycinamy zarumienione ciasto wokół.
Dodaj komentarz