OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Crème brûlée- klasyczny francuski deser

9 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

Wyśmienity francuski deser, którego cena w restauracji to często nawet 15 zł za porcję… W rzeczywistości za tę cenę można przygotować 15 takich pysznych deserów  :) Crème brûlée powstaje  ze śmietanki , cukru, wanilii i żółtek, jego konsystencja powinna być idealnie kremowa i aksamitna. Wierzch stanowi chrupiąca skorupka ze skarmelizowanego cukru- do karmelizacji można użyć specjalnego palnika lub opcji grill w piekarniku. Ja  używam palnika :) Dostałam kiedyś od męża w prezencie ;) To kolejny przepis, dla którego warto mieć również żaroodporne kokilki do zapiekania-przydają się przy wielu innych deserach :)  Crème brûlée robiłam z tego przepisu już mnóstwo razy, głównie na małe rodzinne imprezki  :) Wszystkim zawsze smakuje, a ja mam do niego ogromną słabość…

 

 

Składniki na  8-9 porcji:

500 ml śmietanki kremówki

ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

6 żółtek z dużych jaj (najlepiej by jajka były prosto z lodówki)

1/ 3 szklanki cukru

dodatkowo:

8-9 łyżeczek cukru trzcinowego

 

Śmietankę wlać do rondelka, dodać ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczkę ekstraktu waniliowego,  ewentualnie cukier wanilinowy, podgrzewać całość na średnim ogniu,  mieszać aż cukier się rozpuści,  zdjąć z palnika jak  śmietanka będzie już bardzo gorąca, ale zanim zacznie wrzeć.

Żółtka umieścić w misce, dodać 2 łyżki gorącej śmietanki i wymieszać rózgą kuchenną , stopniowo wlewać resztę śmietanki, za każdym dodaniem mieszając całość.  Nie napowietrzać mieszanki- powinna być zupełnie płynna, bez pęcherzyków powietrza.

Piekarnik rozgrzać do 100 stopni C. Przygotować kokilki, umieścić je na blaszce, przelać do nich płynną mieszankę i wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Wyjąć, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.  Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po łyżeczce cukru trzcinowego  i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika LUB rozgrzać maksymalnie piekarnik włączając opcję grill następnie umieścić kokilki na najwyższym poziomie w piekarniku i w ten sposób skarmelizować cukier- trzeba obserwować przez cały czas czy cukier się nie przypala! Wyjąć z piekarnika jak tylko ładnie się zarumieni powierzchnia deserków i podać lub ponownie schłodzić.

Po dłuższym chłodzeniu skorupka karmelowa zamienia się w sos karmelowy i również pysznie smakuje :)

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl