OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wielkanocny zajączek z ryżu preparowanego

16 marca 2016

Email
Print Friendly

 

 

Ten dostojny zajączek wielkanocny  powstaje w bardzo prosty i szybki sposób. Należy przygotować masę na bazie mleka w proszku i ryżu preparowanego -zajmuje to dosłownie kilka minut, następnie ubić ją w foremce (użyłam dokładnie TEJ) i poczekać chwilę, aż zastygnie. Jeżeli macie ochotę możecie namalować zajączkowi oczy, nosek, kontury ogonka i uszu.  Zajączek z jednej strony jest płaski, a z drugiej jest trójwymiarowy.  Masa, z której jest przygotowany jest idealna to przygotowania baranków wielkanocnych w klasycznych foremkach. Duży ich wybór znajdziecie TUTAJ:) Można pominąć kakao masa będzie wówczas jasna. Idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za pieczeniem lub mają nieciekawe doświadczenia z przygotowywaniem baranków czy zajączków z ciasta ucieranego czy biszkoptowego ;)  Można przygotować takie zajączki na wszelkie kiermasze świąteczne- na pewno się spodobają. A jaka jest jego największa zaleta poza prostotą przygotowania? Jest po prostu PYSZNY :) Bardzo polecam :)

 

 

 

 

Składniki na formę o standardowe pojemności 0,5 litra:

60 g masła

3 łyżki mleka

60 g cukru pudru

100 g mleka w proszku

1 łyżeczka kakao

50 g ryżu preparowanego

+ 4 kostki mlecznej czekolady do namalowania konturów

W rondelku roztopić masło, dodać mleko i cukier puder, następnie wymieszać całość i  zagotować. Zdjąć z palnika. Wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku i kakao- energicznie wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać całość. Formę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą (ułatwi to wyjmowanie zajączka)i przełożyć do niej masę, następnie dokładnie ubić w foremce i wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 15 minut i gotowe :)

W kąpieli wodnej roztopić 4 kostki mlecznej czekolady, przelać do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką do dekoracji (użyłam Wilton 1) namalować oczy, uszy, nos i ogonek :)

Żeby zajączek zachował pionową postawę można wbić w niego pod kątem drewniany patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę :)

Jeżeli przygotujecie go na kilka dni przed świętami przechowujcie go w szczelnym pojemniku w lodówce :)

 

Dodaj komentarz

Super pomysl,szkoda,ze dopiero teraz go “odkrylam”.Trudno,bedzie na przyszly rok.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl