Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem rabarbarowo-różanym
30 maja 2016
Genialny przepis na tradycyjne ciasto krucho-drożdżowe pochodzi z „Kuchni Polskiej”, z moimi małymi zmianami. Jest łatwe do zarobienia, bardzo plastyczne i mimo drożdży nie wymaga wyrastania. Można wykorzystać przepis jako bazę do dowolnego nadzienia, robiłam już z powidłami śliwkowymi, marmoladą truskawkową i czekoladą, a dziś chciałam Wam polecić takie pyszne wiosenne nadzienie z rabarbaru i płatków róży, która właśnie pięknie kwitnie. Pokrojony rabarbar razem z płatkami róży zasypujemy cukrem, mieszamy i czekamy aż puszczą sok. Właśnie ten sok jest bazą do lukru o naturalnym odcieniu pudrowego różu i posmaku rabarbarowo-różanym. Lukier idealnie osładza rogaliki, bo nadzienie jest dość kwaśne, a samo ciasto nie jest słodkie. Kolejna moja propozycja na słodką Majówkę:)
Składniki na 18 rogalików:
1/4 kg mąki pszennej -250g
125 g masła
1/4 kostki drożdży- 25 g drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
nadzienie:
2 średnie pędy rabarbaru + patki z dwóch róż+ 1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
na lukier: syrop, który pozostanie po nadzieniu + cukier puder
Zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki- powinno być lekko ocieplone. Przygotować nadzienie. Rabarbar pokroić w drobną kosteczkę (nie obieramy), umieszczamy w miseczce razem z płatkami z dwóch średnich róż. Płatki najlepiej wyrwać wszystkie na raz i odciąć ich białą część- może być gorzkawa. Zasypać cukrem i wymieszać całość- odstawić na min. pół godziny.
W tym czasie przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę. W małej miseczce umieścić drożdże z łyżką cukru i rozcierać łyżeczką, aż będą płynne. Przelać do mąki. W tej samej miseczce rozrobić jajko ze szczyptą soli i łyżką śmietany, również wlać do mąki. Na koniec dodać średnio miękkie masło pokrojone na małe kawałki i zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą i umieścić na 10 minut w zamrażarce.
Odsączyć na sitku nadzienie, sok zostawić. Do nadzienia dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej* i wymieszać dokładnie.
Jedną część ciasta rozwałkować na duży okrąg, przyłożyć duży talerz obiadowy i za pomocą noża do pizzy pokroić na 8 trójkątów. (Zobacz
TUTAJ
) Ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm. Na szerszej części trójkątów rozkładać po łyżeczce nadzienia i zawijać rogaliki, zaczynając od szerszej części, a kończąc na szpicu. Układać rogaliki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo :). Pozostałe ścinki rozwałkować i wyciąć 1-2 dodatkowe trójkąty.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Piec rogaliki około 25 minut, gdy szybko się zarumienią po 15 minutach można obniżyć nieco temperaturę. Wyjąć i wystudzić. Z pozostałego soku i cukru pudru utrzeć lukier* i popisać obficie rogaliki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
*Wskazówki:
Zamiast skrobi ziemniaczanej można użyć proszku budyniowego np. waniliowego lub malinowego. Rogaliki najlepiej piec jednorazowo na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, nie rosną dużo dlatego można je dość gęsto układać. Gęstość lukru zależy od waszych upodobań więc dodajcie tyle cukru pudru ile lubicie. Jeżeli macie w domu dużo chętnych na rogaliki polecam podwoić porcję ;)
* * *
Dodaj komentarz
Prześliczne zdjęcia 😍😍