Orzechowe markizy
18 grudnia 2016

E
leganckie ciasteczka przekładane wybornym kremem, na który przepis zaczerpnęłam z „Kuchni Polskiej”, udekorowane połówkami delikatnie podprażonych w piekarniku orzechów włoskich, które przyklejamy do markizów za pomocą roztopionej czekolady lub odrobiny lukru. Kolejny przepis dla wielbicieli orzechów :).
Składniki na około 40 markizów:
200 g mąki
50 g mielonych orzechów włoskich
150 g masła
60 g cukru pudru
1 małe jajko
szczypta soli
na krem:
50 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
120 g mielonych orzechów lub migdałów
2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy
1 łyżka rumu/amaretto/cointreau
+ połówki orzechów podprażonych w piekarniku
+odrobina gęstego lukru lub roztopionej czekolady
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko ( najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wycinać kółka o średnicy 4 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 175-180 stopni C. Upieczone i wystudzone krążki smarować przygotowanym kremem i sklejać (można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i wyciskać niewielką ilość na połowę krążków). Na każdej markizie za pomocą lukru lub roztopionej czekolady przyklejać połówki orzechów. M
arkizy można przełożyć dowolnym kremem lub konfiturą.
Dodaj komentarz
Witam.Jak długo pięć markizy.
Witam, około 12 min. wszystko zależy od piekarnika- trzeba piec “na ładny złot kolor” 🙂
Jak długo można przechowywać te ciasteczka przełożone już kremem?
Spokojnie około tygodnia 🙂