OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Nugatowe kosteczki migdałowe z bakaliami

9 grudnia 2017

Email
Print Friendly

 

Dzielę się dziś z Wami wyjątkowym przepisem, który przygotowałam na zamówienie Werandy Country, z którą współpracuję od dłuższego czasu 🙂 . Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, bardzo posmakował wszystkim, których częstowałam i już wiem, że od tego roku będzie częścią mojej Bożonarodzeniowej tradycji. Nugat przypomina pewien rodzaj bezy z dodatkiem miodu, w której zatopione są przepyszne chrupiące migdały, orzechy i inne bakalie. Po krótce wygląda to tak, że podgrzewamy cukier z miodem i wodą, aż się połączą i powstanie ciemno-złoty syrop, który wlewamy strumieniem do ubitych białek. Miksujemy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości, mieszamy z bakaliami, przekładamy do formy i odstawiamy w chłodne miejsce na parę ładnych godzin. Wygląda ślicznie w postaci małych kosteczek, które zapakowałam w celofan i przewiązałąm ozdobnymi wstążkami. Można dołożyć „prezenciki” do świątecznych upominków zamiast kupionych słodyczy. Równie pięknie takie paczuszki będą wyglądały zawieszone na choince, wystarczy użyć igły i nitki żeby przebić się przez folię celofanową, zrobić pętelki i powiesić na gałązkach. Domowy nugat jest wyjątkowo pyszny, a im więcej w nim orzechów, migdałów i innych bakalii tym bardziej zachwyca smakiem <3. Jest lekko ciągnący i bardzo chrupiący jednocześnie, nie można przejść obok niego oboętnie :).

 

 

Składniki na foremkę keksówkę:

 1 suchy wafel

 1 szklanka blanszowanych migdałów*

 1 szklanka łuskanych pistacji (prażonych lekko solonych)

 pół szklanki suszonych owoców np. papai, moreli, żurawiny

pół szklanki cukru

1/3 szklanki miodu

 3 łyżki wody

pół łyżeczki ekstraktu z migdałów

1 białko

szczypta soli

+ dowolne bakalie do posypania z wierzchu (mogą być całe lub posiekane)

 

Do pakowania: celofan, nożyczki, ozdobne wstążeczki i tasiemki, (do powieszenia na choince potrzebna będzie igła i nitka,)

 

Wyłożyć formę folią spożywczą, na dnie umieścić suchy wafel przycięty odpowiednio do wymiarów foremki. Blanszowane migdały uprażyć to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, wystudzić je i wymieszać z pozostałymi bakaliami. W rondelku umieścić cukier, miód, wodę , podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia się składników. Następnie umieścić w rondelku termometr cukierniczy i podgrzewać mieszankę do temperatury 155 stopni C (można obejść się bez termometru)**. W międzyczasie w niedużym naczyniu ubić na sztywno białko jaja ze szczyptą soli. Gdy syrop osiągnie wskazaną temperaturę należy wlewać go cienkim strumieniem do ubitej piany i cały czas ubijać masę na wysokich obrotach miksera. Po około dwunastu minutach miksowania masa powinna wyraźnie zgęstnieć, dodać ekstrakt migdałowy i miksować jeszcze przez chwilę. Wsypać bakalie i wymieszać całość dużą szpatułką natłuszczoną wcześniej olejem. Przełożyć nugat do przygotowanej uprzednio foremki (ubić łyżką natłuszczoną olejem), z wierzchu posypać odłożonymi wcześniej bakaliami i docisnąć je do masy. Odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć z formy i kroić na porcje- mogą to być małe kosteczki takie jak na zdjęciach. Jeśli masa się klei po bokach można umieścić nugaciki na blaszce wyłożonej papierem i „podsuszyć ” w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni C przez około pół godziny. Dzięki temu nugat nie ubrudzi celofanu i będzie estetycznie wyglądał.

 

*Jeżeli kupicie całe migdały w brązowych łupinkach, to łatwo można się ich pozbyć- wystarczy pogotować je przez dwie minutki pod przykryciem. Następnie przelać zimną wodą i ściskać by pozbyć się łupinek.

** Termometr cukierniczy nie jest niezbędny. Robiłam ten nugat kilka razy zanim uznałam przepis za godny Werandy Country 😉 i za drugim razem termometr zepsuł się podczas mierzenia temperatury. Podgrzewałam syrop, aż zrobił się ciemno-bursztynowy, kropelka syropu wlana do zimnej wody powinna od razu stwardnieć (powinna być twarda jak lizak). Trzeba działać szybko.

 

 

­

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Prześlicznie wyglądają te nugaty, muszą być pyszne! Tyle cheupących pyszności… Wydają się proste do zrobienia, zrobię z pewnością! 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl