Najlepszy przepis na gofry- lekkie i chrupiące
4 kwietnia 2020
Gofry to deser mojego dzieciństwa <3 Kiedy większość ludzi miała możliwość zjeść gofry tylko na wakacjach nad polskim morzem, u nas w domu były na wyciągnięcie ręki i można było się najeść aż bolał brzuch, bo wujek przywiózł nam z Niemiec ciężką i porządną gofrownicę, a nasza mama umiała ją ujarzmić. Robiła ciasto na wyczucie i metodą na oko- przepis brzmiał mniej więcej tak „ ciasto takie jak na naleśniki tylko więcej mąki” ;). Jednak borówki amerykańskie to dwadzieścia lat temu był wielki rarytas, dziś można bez problemu kupić zarówno gofrownicę jak i borówki.
Sposób podania jest dowolny, ale ja polecam Wam gofry z bitą śmietaną, konfiturą jagodową i borówkami amerykańskimi lub malinami- uważam, że właśnie takie są najlepsze, do takich mam sentyment, takie właśnie jadaliśmy w dzieciństwie <3
Składniki na około 16 średnich gofrów:
2 jajka-białka i żółtka osobno
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru wnilinowego
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Do podania:
śmietanka 30 % 500 ml+ 1/2 opakowania cukru wanilinowego+2x śmietanfix+1 płaska łyżka cukru pudru
konfitura jagodowa
borówki amerykańskie/maliny/jagody
cukier puder
Białka ubić w niedużym kubku na sztywną pianę. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Zblendować całość na gładką masę, a na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w masę łyżką lub rózgą kuchenną. Piec około 4 minutu w rozgrzanejej gofrownicy delikatnie natłuszczonej olejem.
Upieczone gofry układać na kratce cukierniczej.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixami i cukrem waniliowym. 500 ml śmietanki wystarczy na około 10 gofrów.
*Nie trzeba wcale kupować takiej najdroższej, profesjonalnej gofrownicy- testowałm przepis na pożyczonej gofrownicy z Lidla (takiej z wymiennymi wkładkami-opiekacz, grill, gofrownica za około 100 zł) oraz na naszej gofrownicy z Tefala również takiej 3 w 1 i gofry zawsze wychodzą wspaniałe. Ważne żeby moc urządzenia nie była mniejsza niż 700 W.
* Jeżeli zostanie Wam trochę upieczonych gofrów, przełóżcie je do szczelnego pojemnika lub strunowego woreczka- można je zamrozić lub przechowywać bez mrożenia około 2 dni. Po odgrzaniu w zwykłym tosterze odzyskają chrupkość i możemy cieszyć się goframi na przykład na śniadanie.
Dodaj komentarz
Hmm, pyszne są ale mnie nie wychodzą chrupiące. Co zrobić żeby były bardziej chrupiące?
Przepyszne, delikatne i chrupiące. Zresztą po raz kolejny robię coś z Twoich przepisów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę <3 Miło mi to czytać 🙂