OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Charlotte truskawkowa

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Charlotte to rodzaj francuskiego tortu bez pieczenia, gdzie tradycyjny biszkopt zastępowany jest podłużnymi biszkoptami ułożonymi pionowo. Jeszcze zapewne przedstawię kilka pomysłów na tego typu deser, ale zacznę od tego, który przetestowałam już wielokrotnie. Torcik przygotowuje się przyjemnie i szybko, ale trzeba uzbroić się w odrobinę cierpliwości układając biszkopty w tortownicy. Masa truskawkowo-śmietankowa z przepisu mojej Mamy jest bardzo prosta do zrobienia- każdy sobie poradzi, a przy tym jest  delikatna, puszysta i ma konsystencję lekkiej truskawkowej pianki. Na wierzchu odrobina bitej śmietany ,świeże truskawki (u mnie jeszcze kilka bezików, bo akurat zrobiłam ;) i voila – wiosenno-letni elegancki torcik gotowy !

Ps. Koniecznie zawińcie torcik wstążką ;)

 

 

 

Składniki:

20 podłużnych biszkoptów (najlepsze są proste „bez talii” ;)- do kupienia np. w Auchan)

450 g mrożonych truskawek

2 galaretki truskawkowe

350 ml wrzątku

500 ml śmietanki kremówki 30 %

Do dekoracji:

250 ml śmietany kremówki 30 %

1 opakowanie zagęstnika do śmietany np. śmetanfix

1 czubata łyżka cukru pudru

250 g świeżych truskawek

beziki

odrobina cukru pudru

 

Biszkopty przyciąć z jednej strony pod skosem- łatwiej je wtedy ułożyć w foremce.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Biszkopty układać pionowo w tortownicy (stroną z cukrem na zewnątrz.).Ostrożnie odstawić.

Zagotować wodę. Dokładnie rozpuścić galaretkę we wrzątku.

Ubić śmietanę „na sztywno”- uważając, żeby jej nie przebić.

W dużej misce umieścić zamrożone truskawki, zalać gorącą galaretką , odstawić na minutę i zblendować całość.

Do masy truskawkowej przełożyć ubitą śmietanę i na średnich obrotach miksera połączyć całość.

Przelać do przygotowanej tortownicy z biszkoptami. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny (choć zwykle masa bardzo szybko tężeje).

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmiatanfixem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu zagęstnika). Rozsmarować śmietankę na stężałej masie truskawkowej. Rozłożyć truskawki i beziki. Delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Zdjąć obręcz tortownicy i przewiązać torcik wstążką.

Rada: żeby biszkopty nie były suche- przed umieszczenim ich w tortownicy można spryskać je przegotowaną wodą lub słabą herbatą bez cukru używając do tego zraszacza (takiego jak do spryskiwania kwiatów). Spryskujemy je od strony bez cukru.Warto mieć taki zraszacz w kuchni do celów spożywczych. Bardzo dobrze i równomiernie można nasączyć blaty biszkoptowe do tradycyjnych tortów.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl