OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto “Ptasie mleczko”- przepyszne!

3 lutego 2016

Email
Print Friendly

 

Naprawdę pyszne ciasto <3 Bardzo puszysty biszkopt, choć dla mnie dość nietypowy- bo z dodatkiem proszku do pieczenia i budyniu. Fantastyczna piankowa masa- rześka, lekko kwaśna, delikatna <3 A na wierzchu idealna polewa czekoladowa.  Przy dobrej organizacji ciasto robi się naprawdę bezproblemowo i szybko. Duża porcja w sam raz na wszelkie przyjęcia –Baaaaaaaaaardzo polecam ;)

Ps. Do masy można dodać galaretkę malinową w miejsce cytrynowej, ciasto będzie miało ładny różowy kolor, można też przekroić biszkopt na dwa cieńsze blaty i masę dać pośrodku :) 

 

 

 

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):
 

na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru kryształu
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
2 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku

660 ml słodkiej śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
600 g waniliowego serka homogenizowanego (użyłam 4 opakowania Danio po 150 g)
1 cukier wanilinowy
na polewę:
1/2 kostki masła
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru kryształu
4 łyżki kakao
1 niepełna łyżka żelatyny

1/4 szklanki wrzątku 

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia i budyniem, następnie przesiać całość przez sitko do piany. Delikatnie wymieszać całość wyłączonym mikserem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i piec 20 min w 170 stopniach C. 

Gdy biszkopt się piecze rozpuścić  galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.

W dużym naczyniu ubić śmietankę, aż będzie gęsta i puszysta, dodać serki homogenizowane i cukier wanilinowy, zmiksować. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.

W międzyczasie przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku. W rondelku roztopić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Zagotować na wolnym ogniu, zdjąć z palnika. Następnie wlać żelatynę i dokładnie wmieszać ją w polewę-już nie gotować! Wystudzić. Przelać na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Gotowe :)

 

 

 

Źródło inspiracji 

 

 

Dodaj komentarz

Zrobiłam.Jest super! Goście nie mogli się najeść! Dziękuję za świetny przepis!

Bardzo się cieszę <3

W którym miejscu kwaśna śmietana???! Przecież to się robi z kremówką!

W polewie używam gęstej kwaśnej śmietany i jest super 🙂

Witam mam pytanie czy śmietana do ciasta ma być kwaśna czy słodka?

do kremu słodka, do polewy gęsta-kwaśna 🙂

Śmietana ma być kwaśna czy slodka?

Witam, do kremu słodka, do polewy gęsta-kwaśna 18% 🙂

Uwielbiam to ciasto, moja rodzina także. Zawsze robi furorę na imprezach. A na dodatek zawsze się udaje. Czasem piekę nawet sam biszkopt bo go uwielbiam. Czytam komentarze, że wychodzi suchy, mi w moim piekarniku wychodzi pyszny, dobrze wyrośnięty i wilgotny, ale kiedyś piekłam go w innym piekarniku i fakt, był suchy, także myślę, że to główni winowajcy. Uwielbiam i będę często do niego wracać.

Piekłam już kilka razy i uwielbiamy to ciasto. Przygotowuję na wszystkie większe imprezy bo to mój pewniak – zawsze się udaje i jest przepyszne 😊 Każdy z rodziny i znajomych bierze przepis i się nim zachwyca 😊

Bardzo miło mi to słyszeć <3 Dziekuję :*

Ulubione ciasto mojego męża 😊 pieczemy już chyba piąty raz 😁 Dziękuję za ten przepis ❤️

To ja pięknie dziękuję!! Bardzo się cieszę Gosu <3 Pozrawiam!

Biszkopt moim zdaniem faktycznie lepiej nasączyc, ale to kwestia smaku 🙂 jutro będę robiła po raz drugi, bo wszystkim bardzo smakowało.. Tym razem poeksperymentuję i dodam galaretki malinowe a na polewę poukładam malinki (zastygną z polewa). Przepis na polewę wykorzystuje do innych ciast 😍😍

Bardzo się cieszę <3 Malinowa galretka świetnie pasuje! Pozdrawiam ciepło :*

Zachęcona komentarzami upiekłam ciasto z zapałem. Nie jestem nowicjuszem w pieczeniu – wszystko wyszło zgodnie z przepisem. A tu niespodzianka: ciasto wybitnie niedobre w smaku. Dzieci spróbowały i klapa. Dziadkowie spróbowali i klapa. Szkoda. Takie ładne ❄️

No proszę… szkoda. Każda rodzinka ma “swoje smaki”, może to nie jest właśnie ten 😉 Pozdrawiam ciepło 🙂

Ciasto smakowało, ale biszkopt bardzo suchy, a to niestety przez mąkę ziemniaczaną która jest w badaniach. Mój biszkopt uratowałam nasączając naparem z herbaty.

Myślę, że być może biszkopt był troszkę za długo pieczony, ale dobrze,że udało się go uratować :).

Moje ukochane ciasto. Zawsze perfekt, wszyscy zachwyceni, przez co za szybko znika z talerza…

Och, kocham takie wiadomośći <3 Dziękuję i pozdrawiam

A ja mam pytanie, ciasto rozwarstwiło mi się, pianka odpada od biszkoptu, co mogłam zrobić źle?

Być może masa była już za gęsta przy przekłądaniu na biszkopt. Im szybciej się ją przeleje na biszkopt tym lepiej, bo wówczas część masy wpije się w biszkopt i wszystko lepiej się połączy 🙂 

Mam pytanie. Budynie małe 40g czy duże 70?

Budynie tradycyjne 40g. 🙂

Witam . ciasto jest pyszniutkie.
Pozdrawiam zyczac Pani Wesolych Swiat Bozego Narodzenia.

Bardzo się cieszę i pozdrawiam <3

ciasto je sie oczami a jak sie skosztuje to rozplywa sie w ustach !!! wiecej takich

Witam serdecznie , mam pytanie , robiłam wszystko według przepisu , biszkopt idealny ale jeśli chodzi o masę śmietankową wyszła jakby delikatnie grudkowata dosłownie minimalnie czy taka ma być? czy idealnie gladka ? czy coś zrobiłam nie tak ? śmietanka schłodzona setki też i galaretka

Witam, masa powinna być gładka, o piankowej strukturze. Jedyne co mi przychodzi do głowy to przebita bita śmietana- wtedy pojawiają się malenkie grudki masła lub niedokładnie rozpuszczona galaretka, albo już sztywniejąca galaretka- wszystko jest zimne i jeśli glaretka ma już dość gęstą konsystencję, to masa zastyga w mgnieniu oka i mogą powstać grudki. Najlepiej wlewać wystudzoną  płynną galaretkę- zimną,  ale nie schłodzoną galaretkę, ja tak zawsze robię.

Czym Pani kroi ciasto ze jest takie rowne?

Cześć Marzena 🙂 Kroję normalnie nożem , ale chyba mam już w miarę wyrobione oko 🙂

Ciasto rewelacyjne-właśnie wyjęłam z lodówki i skosztowałam-dosłownie rozpływa się w ustach 🙂

Cieszę się , że smakuje <3

Czy ta masa śmietanowa po dodaniu serkow i galaretki ma być rzadka ?

Porządnie schłodzona  śmietana powinna być ubita na sztywno, serki (też prosto z lodówki) jeszcze dodatkowo ją zagęszczają. zupełnie zimną galaretkę wlewam strumieniem do masy, która na moment staje się troszkę bardziej płynna (ale cały czas ma puszystą konsystencję), ale ekspresowo tężeje.Dlatego należy wlać masę dość szybko na biszkopt.

Najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek robiłam! Zawsze pierwsze znika na rodzinnych spotkaniach czy w święta 😀 Każdy pyta mnie o przepis, więc już cała moja rodzina i przyjaciele pieką to ciasto 😉 Ja raz nie miałam galaretki cytrynowej ani malinowej i dałam truskawkową i też była dobra, więc gdyby ktoś chciał zrobić na niej to także polecam 🙂 Dario dziękuję Ci za ten przepis :* <3

Dzięki DOrotko za wiadomość <3

dlaczego w polskich przepisach skladniki podawane sa zawsze ” na szklanki ” , czy naprawde tak trudno podac zamiast 1/2 szklanki to samo ale w gramach

Witam, większość moich przepisów jest w gramach, bo też jestem zwolenniczką odważania, ten przepis pochodzi z innej strony do której link jest na końcu wpisu więc nie zmieniałam oryginału. Poza tym odmieżanie na szklanki to bardziej amerykański wpis niż polski. Ale cytując Panią… “czy naprawdę tak trudno” skorzystać z inernetowych przeliczników i przeliczyć sobie szklanki na gramy? Zajmuje to krócej niż napisanie komentarza. Już rok temu specjalie dla Ciebie napisałam długi komentarz, w którym przeliczyłam za Ciebie składniki- tylko wtedy podpisałaś się jako “EVA”… Znajdziesz go poniżej. Pozdrawiam

Zrobiłam i polecam. Bardzo smaczne.

Cieszę się bardzo <3 :*

Zrobiłam 🙂 dodałam galaretki malinowe i jest pycha, jedynie zastrzeżenia mam do biszkopta, jest trochę za suche, za mało puszysty, może następnym razem dodam mniej mąki jak myślisz droga autorko ?
pozdrawiam 🙂

Cześć Marlena, cieszę się że smakowało  Ci z galaretkami malinowymi, ja też takie lubię 🙂  No a jeśli chodzi o biszkopt, to mnie z tego przepisu wychodzi puszysty, ale to prawda -brakuje mu wilgoci,zwłaszcza gdy piecze się odrobinę za długo. Powiem szczerze, że ja w ogóle nie przepadam za biszkoptami wszelakimi i zwykle zjadam tylko masę z polewą :D. Myślę, że fajnym rozwiązaniem byłoby przekrojenie biszkoptu na dwie części- do środka masa, na górę polewa- wtedy wchłonąłby więcej wilgoci. No i można przesmarować dodatkowo niskosłodzoną konfiturą malinową lub odrobiną=ę nasączyć biszkopt – choćby wodą. Pozdawiam :*

Mnie przez Pani przepisy przybywa tu i tam :)Bardzo smaczne ciasto.Dziękuję.

Bardzo dziękuję Basiu! Serdecznie pozdrawiam :*

Masa tego ciasta smakuje prawie jak sernik, co mnie zaskoczyło i ona oraz biszkopt jest ok, ale ta polewa… Kompletna klapa! Wykonana dokładnie jak w przepisie i w ogóle nie stężała :/ rozlewala się na wszystkie strony przy krojeniu i w efekcie ciasto nie nadawało się zupełnie aby je podać na stół dla gości 🙁 także jestem tym rozczarowana.

Cześć 🙂 Cieszę się, że masa smakuje 🙂 A jeśli chodzi o polewę to na 100% wina leży po stronie żelatyny. Ja nigdy nie podgrzewam żelatyny ani w garnuszku na palniku, ani w mikrofalówce- bo wystarczy odrobinę za wysoka temperatura i traci ona właściwości żelujące. Zawsze rozpuszczam we wrzątku jak galaretkę i zawsze używam żelatyny z Gellwe dostępnej w Biedronce. Ten przepis jest sprawdzony przeze mnie i moją rodzinę wiele razy, i tysiące razy przez czytelnikw mysweetworld 🙂 Polewa zawsze szybko tężeje na masie i według mnie jest nawet odrobinę za twarda ;). Może trafiła Ci się felerna żelatyna albo… Czytaj więcej »

O mamuuuuuniu jakie to pyszne!!!!!!!Wylizałam łapki do miksera i michę i nie mogę się doczekać aż stężeje polewa.Pychota! Najlepsze ptasie mleczko jakie jadłam.Dziękuję i biję pokłony :);):);)

Dziękuję Aguniu z całego serca <3 Pozdrawiam serdecznie :*:*:*

Witam serdecznie. Czy to Ciasto trzeba trzymać w lodówce? Czy jak pokroje na paterę długo postój na wierzchu? To klasie mleczko nie dopłynie się zbyt szybko?

Cześć Emilio, to ciasto jest dość stabilne. Powinno spokojnie ładnie prezentować się i smakować przez conajmniej kilka godzin. Powiem szczerze, że takie jest nawet smaczniejsze. Pozdrawiam 🙂

Ciasto z tego przepisu jest pyszne, a polewa rewelacyjna:) Serdecznie polecam.

Dziękuję CI pięknie Kasiu za wiadomość <3

Przepis rewelacja. Miałam wątpliwości czy mi wyjdzie bo jestem anty talent do pieczenia ciasta ale wyszło bez problemu🤗Polecam gorąco wszyscy zachwyceni i zdumieni. Dzięki

ALe się cieszę <3 Dziękuję za wiadomość :*

Mam pytanie dotyczące samej masy piankowej.
Czy smak cytrynowej galaretki jest wyczuwalny ?
Czy można zastąpić ją żelatyną ? Jaką ilością ?

Smak galaretki jest delikatnie wyczuwalny , ale pasuje do ciasta. Można dodać dowolny smak galaretki,. Jeśli chcesz zastąpić żelatyną, to musisz dodać też trechę cukru pudru. Dodałabym  lekko czubatą łyżkę żelatyny, ale moim zdaniem lepiej nie rezygować z galaretki w tym wypadku. Pozdrawiam :*

Swietny przepis, tylko na warunki polskie 🙁 Niestety nie mam pojecia czym moge zastapic serki homo 😉 Czy ktos moze probowal z yogurtem ?

Zawsze dziwię się, że za granicą nie ma serków homogenizwanych. Myślałam, że może jest jakiś odpowiednik pod inną nazwą, ale podobnie nie ma ;). Może  jest jogurt o smaku waniliowym ? Jeśli nie można użyć zwykłych jogurtów+ ekstrakt waniliowy, ale masa wyjdzie dość kwaśna 🙂 Pozdrawiam.

Witam,placek wyszedł super i jest przepyszny ,polewa również.Gorąco polecam ten przepis.Pozdrawiam.

Niezmiernie się cieszę, pozdrawiam i dziękuję za wiadomość <3

Czy na polewę ma być śmietana kwaśna czy słodka?

Cześć Ilona, na polewę ma być kwaśna śmietana ona jest gęsta i to ma znaczenie, ale bez obaw będzie pyszna :). Mimo wszystko jestem ciekawa jak wyszłąby ta polewa ze słodką śmieanką 🙂 Pozdrowienia :*

Potwierdzam rewelacyjne ciacho ale za drugim razem zrobiłam klasyczną polewę czekoladową bo rodzince nie spasowała żelatynka w czekoladzie 😁Pozdrawiam

Dziękuję za wiadomość Ewo 🙂 Oczywiście z klasyczną plewą też dobry pomysł 🙂 Pozdrawiam ciepło :*

To jest nalepsze ciasto pod słońcem! Proste do zrobienia. Wszystko fajnie opisane, zawsze się udaje no i wszystkim bez wyjątku smakuje 🙂 Dziękuję i polecam

dlaczego kolejny polski przepis na “szklanki “, czy tak trudno podawac skladniki w gramach ?

CZeść Eva, przepis nie jest mój,dlatego podałam składniki “na szklanki” tak jak na stronie do której jest odnośnik na dole wpisu. Sama jestem podobnie jak Ty zwolenniczką odważania składników i zwykle podaję przepisy na gramy, niestety zawsze znajdzie się ktoś, kto ma pretensje o to, że proporcje nie są na szklanki. Może kiedyś uda wprowadzić mi się na stronę odpowiedni przeplicznik,żeby dogodzić wszystkim. Mimo to uważam, że warto mieć w szafce jedną parę miarek, bo czasami się przydają. Jeżli to Ci pomoże przeliczyłam dla Ciebie składniki na szklanki: Biszkopt: 4 jajka,180g cukru,szczypta soli,2 budynie bez cukru (2x40g), 80 g mąki… Czytaj więcej »

Jakie wymiary blachy ?:)

Standardowa prostokątna blaszka, około 25 cm na 35 cm 🙂

Idę właśnie robić,bo wygląda zjawiskowo 🙂

Witam.Nie mieszkam w PL i nie za bardzo wiem o jaki serek chodzi.Czy moge uzyc mascarpone?

Chodzi o takie serki jak kupuje się dzieciom w kubeczkach, zwykłe wniliowe. Mascarpone nie ma kwaśnego posmaku i raczej nie pasuje do tego przepisu, lepiej dodać twarożek sernikowy z wiaderka. Pozdrawiam 🙂

Bardzo smaczne ciasto a wygląda jak z cukierni!

🙂 🙂 Cieszę się :*

Bardzo dobre ciasto.
Super blog,piękne zdjęcia.Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję Aniu 🙂 Pozdrowienia :*

Potwierdzam, jest Boskie!

…PRZEPYSZNE!!! najlepszy przepis na ptasie mleczko – a robiłam już kilka. Pozdrawiam 🙂

Cieszę się Aniu bardzo 🙂 I dziękuję za komentarz :*

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl