OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mini babeczki z mlecznym nadzieniem i bakaliami

2 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Te babeczki to kolejny obowiązkowy element naszej ciasteczkowej tradycji. Przepis stary, sprawdzony setki razy, zdobyty dawno temu przez moją mamę od pani, która jest specjalistką od domowych drobnych ciasteczek :).  Ja właśnie od nich zaczynam świąteczne wypiekanie słodkości tzn. piekę kruche spody na tydzień przed świętami (przechowywane w szczelnym pojemniku nie tracą swej świeżości), a dzień przed Wigilią nadziewam je i dekoruję. Może tego nie widać, ale te babeczki są naprawdę malusieńkie, foremki pożyczam od mamy, wiele lat temu zostały zakupione w Czechach, ale myślę, że bez problemu znajdziecie je np. na allegro. Najbardziej lubię je za to, że można je rozmaicie dekorować, użyjcie tego co lubicie :). U mnie tym razem suszone morele, blanszowane migdały i pistacje*, ale świetnie też się prezentują z kolorowymi lentilkami, cukrowymi śnieżynkami lub z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Również posmak nadzienia można delikatnie modyfikować, w oryginalnym przepisie jest spirytus, ale ja lubię dodawać w jego miejsce pomarańczowy likier Cointreau.

 

 

 

Składniki na spody babeczek (około 100-120 szt.):

300 g mąki

200 g średnio miękkiego masła

100 g cukru pudru

1 małe jajko + odrobina soli

 

Mąkę, pokrojone masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko razem ze szczyptą soli roztrzepać w filiżance widelcem i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść ciasto. Wyklejać foremki cieniutką warstwą ciasta-dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić  wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ºC przez około 10-12 minut. Odwracać jeszcze ciepłe foremki- babeczki powinny bez problemu wypadać.

 

Składniki na nadzienie:

1/4 szklanki mleka

125 g masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 szklanka cukru pudru

1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

3 łyżki spirytusu/likieru pomarańczowego

do dekoracji: suszone morele pokrojone w kostkę, blanszowane migdały, posiekane pistacje lub inne orzechy, suszona żurawina posiekana, lentilki, ozdoby cukrowe (śnieżynki, perełki) itp.

 

Dekoracje, które będziecie układać na babeczkach należy przygotować przed przystąpieniem do przygotowywania nadzienia- posiekać morele, orzechy, żurawinę, zblanszować migdały*.

Przygotować nadzienie. W rondelku umieścić mleko, masło, cukier wanilinowy – zagotować. Dodać przesiany przez sitko cukier puder zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Zdjąć z palnika , wsypać mleko w proszku i wlać spirytus, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Jeszcze ciepłą masę nakładać do babeczek za pomocą rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być niewielki) lub za pomocą dwóch małych łyżeczek. Trzeba to zrobić szybko bo masa równie szybko zastyga. Na tężejącym nadzieniu układać wcześniej przygotowane dekoracje. Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

*skórka z migdałów schodzi najlepiej gdy wrzucimy je do rondelka z wrzątkiem i pogotujemy je dwie minutki pod przykryciem. Później wystarczy odcedzić migdały na sitku, przelać je bieżącą, zimną wodą i wyciskać z łupinek.

*użyłam lekko solonych prażonych pistacji, które obrałam z łupinek i posiekałam.

 

Bardzo polecam!!!

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl