OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczny ”Trójsmak”

10 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Świąteczny „Trójsmak” to połączenie wszystkiego co najlepsze w jednym cieście- cienka warstwa kruchego ciasta, najlepszej jakości domowa masa makowa, wyborny sernik  oraz bezowa pianka na której pojawiają się kropelki złotej rosy… mmm czego chcieć więcej? ;).  Moim sekretnym składnikiem i dodatkiem do świątecznych wypieków jest domowa konfitura z pomarańczy, którą robię co roku o tej porze, jej zapach oznacza dla mnie, że święta są tuż tuż… Zachęcam Was do jej zrobienia, takiego smaku nie da się kupić, a dodana do serników, makowców lub świątecznej herbaty nada im magicznego posmaku ;). Kolejny sekretny składnik to lekko palone masło, które dodałam do masy makowej, takie masełko chyba wszyscy lubią- wystarczy je roztopić w rondelku i delikatnie przypalić, nabiera wtedy przepysznego aromatu. Ciasto ładnie się kroi, jest bardzo podzielne, a jego smak jest kwintesencją świątecznych smakowitości <3<3<3  Wyjątkowe ciasto na wyjątkową okazję jaką jest Boże Narodzenie :).

 

 

 

Składniki na dużą kwadratową formę o boku 26-27 cm LUB na największą tortownicę o śr. 30cm:

na ciasto kruche: 75 g zimnego masła + 3/4 szklanki mąki pszennej+ pół łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 żółtko +1/4 szklanki cukru pudru+ szczypta soli

na masę makową:

2 czubate szklanki mielonego maku (250g)+ 1 szklanka mleka + szczypta soli

2 żółtka+ 2 łyżki cukru pudru+ 2 łyżki konfitury z pomarańczy

(można zastąpić miodem lub cukrem pudrem)

75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich

75 g posiekanych w kostkę suszonych moreli lub rodzynek (można je wcześniej namoczyć w alkoholu lub wodzie)

2 łyżki rumu/amaretto lub odrobina ekstraktu migdałowego

50 g roztopionego lekko palonego masła*

2 białka+ szczypta soli

na masę serową:

pół szklanki cukru pudru+ 75g miękkiego masła+ 3 żółtka + czubata łyżka konfitury z pomarańczy

600 g twarogu sernikowego z wiaderka +   1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 białka+ szczypta soli

na bezę:  4 białka+ szczypta soli+ 3/4 szklanki białego cukru + dwie łyżki płatków migdałowych 

 

Najlepiej zacząć od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku , następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić.

Gdy mak stygnie przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na kruchy rozcierać między  palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, ubić je dłońmi w blaszce i podpiec w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut. 

Przygotować masę makową… Dwa żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i  konfiturą z pomarańczy (miodem) na puszystą masę. Dodać wystudzony mak, posiekane orzechy lub migdały oraz posiekane w kostkę suszone morele(ewntualnie rodzynki). Następnie dodać alkohol (rum/amaretto lub ekstrakt z migdałów) oraz roztopione lekko palone masło, zmiksować.  Na koniec ubić pianę z dwóch  białek z dodatkiem szczypty soli- pianę ubijamy gdy masa serowa jest już gotowa i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą makową.

Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, konfiturą z pomarańczy i żółtkami. Dodawać partiami mielony twaróg, a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować. Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli białka. Ja ubijam razem cztery białka, połowę dodaję do czekającej już masy makowej, a drugą połowę do masy serowej- robię to na oko. Oczywiście możecie ubić najpierw dwa białka i  dodać je do sernika, następnie ubić kolejne dwa i dodać je do makowca.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową i wyrównać. Następnie wylać masę serową, wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową i  umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C.  Po 50 minutach pieczenia ciasta ubić bezę. Cztery białka (idealnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na  sztywną pianę. (Nie ubijać dłużej niż to konieczne, żeby nie przebić białek). Od tego momentu wsypywać cienką stróżką  cukier i cały czas ubijać- należy to robić do momentu, gdy piana będzie naprawdę gęsta. Wyłożyć ją na sernik (powinien być w dotyku ścięty), zrobić delikatne fale, z wierzchu rozsypać płatki migdałów i podpiekać jeszcze 10-12 minut w 160 stopniach C. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić, po 10 minutach wyjąć ciasto i wystudzić. Najlepiej smakuje na następny dzień –schłodzone.

 

*należy roztopić masło w rondelku i pozwolić by się delikatnie przypaliło, wystudzić

**łążcznie potrzebna jest kostka masła (200g) i 8 białek i 7 żółtek

 

 

 

Dodaj komentarz

Wyszło pysznie :), troszkę źle mi się kroiło nie wiem co było powodem, czy przed położeniem bezy sernik nie za bardzo się ustabilizował, kruche wyszło mi cieniutkie i troszkę chyba za mocno spiekłam, ale z pewnością jeszcze nie raz spróbuje 🙂

Dzięki Ewusiu za wiadomość, u mnie też nie zawsze wszytko wychodzi super idealnie 😉  Jeśli chodzi o kruche to ono ma tu być cieniutkie, zależało mi dosłowinie na “podkładce” do maku, a konsystencja sernika bardzo ależy od rodzaju użytego twarogu. Całuję :*

Ja naliczyłam 6 żółtek, czy mi jakieś umknęło?

Faktycznie Ewo jest ich 6 🙂

Robiłam na Święta, wyszedł pyszniutki. Dziękuję za przepis. Zagości u mnie na stałe☺

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam :*

Rewelacja 🙂 zrobiłam na święta i kto spróbował ten zachwycony 🙂

<3 Dziękuję za wiadomość! Pozdrawiam ciepło :*

Czy mak po ugotowaniu nie trzeba zmielić?

Cześć Jolu, jeśli kupisz mielony mak to nie trzeba go mielić, a jeżeli taki tradycyjny to oczywiście należy go zmielić. Ja zwykle używam mielonego, bo tak jest łatwiej, wystarczy ugotować 🙂 Pozdrawiam, Wesołych Świąt 🙂

Pewnie niezbyt mądre pytanie, ale kto pyta nie błądzi:). Czy beżową piankę wykładamy na gorące czy ostudzone ciasto?

Hej Kasiu, pianę wykładamy na gorący sernik i wracamy z nim do piekarnika 🙂 Pozdrawiam :*

Jak mam akurat w domu gotową mase makową to moge ją wykorzystac? Czy nie bedzie az tak dobre z gotowcem?

Cześć Magda, ja jeszcze nigdy nie korzystałam z gotowej masy więc jestem kiepskim doradcą, ale myślę, że spokojnie możesz ją wykorzystać, będzie troszkę inny smak warstwy makowej, ale ciasto i tak powinno być pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Mam pytanko ,a co z tym makiem? Pisze ,że należy go dodać wystudzony, czyli trzeba go gotować w tym mleku?

Witaj Iwona, oczywiście mak trzeba ugotować w mleku tak jak to wspominam na samym początku przepisu 🙂 Pozdrawiam 🙂

super chce upiec na świeta

Cieszę się niezmiernie i polecam przepis 🙂 Pozdrawiam

Pyszne ciacho! Bardzo lubię takie 3 w jednym!

Ja też je bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam :*

Jedno z moich ulubionych ciast…:) piekłam już wiele razy

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl