OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik limonkowy z białą czekoladą

30 maja 2020

Email
Print Friendly

 

  Dawno nie robiłam sernika na zimno, a ten chodził za mną już od dawna. Uwielbiam smak limonek, a biała czekolada to moja najulubieńsza :)… Więc pokusa połączenia tej pary była wielka. Choć smak czekolady nie jest bardzo wyczuwalny zaletą jej dodania do sernika jest to, że można użyć mniejszej ilości żelatyny , bo sama czekolada już częściowo usztywni masę po schłodzeniu. Konieczne jest dobre przygotowanie żelatyny- naprawdę znam sporo osób, którym ciasto nie chce się utwardzić, bo nieświadomie przegrzeją żelatynę w mikrofali lub podgrzewając na palniku. Ja używam żelatyny, której nie trzeba namaczać -wystarczy rozpuścić ją we wrzątku jak galaretkę. Również biała czekolada nie znosi wysokiej temperatury- najlepiej rozpuszczać ją w kąpieli wodnej i z niewielkim dodatkiem śmietanki kremówki. Do serniczka świetnie pasuje spód z herbatników pełnoziarnistych i  masła <3

 

 

 

 

Składniki :

na spód:

200g herbatników pełnoziarnistych

100g roztopionego masła

na masę:

1 kg naturalnego twarogu sernikowego w wiaderku

3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej-najlepiej skosztować po dodaniu czekolady i ewentualnie dosłodzić)

sok z dwóch limonek

skórka otarta z 4 limonek

2 tabliczki białej czekolady (200g)

50 ml śmietanki kremówki

2 łyżki żelatyny (używam z Gellwe)+ około 50 ml wrzątku

propozycja dekoracji:

kawałki limonki, trochę startej skórki z limonki, płatki róż, białe pralinki Lindt

 

 

Herbatniki rozdrobnić blenderem, wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać- można podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopi C przez 10 minut. Herbatniki nabiorą jeszcze lepszego smaku.

W misie umieścić twaróg, cukier, sok z limonki i otartą skórkę. Zmiksować.

W drugiej misce umieszczonej na rondelku z delikatnie gotującą się wodą umieścić połamaną czekoladę oraz kremówkę  i cierpliwie poczekać aż czekolada zmięknie-wtedy wszystko dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiej polewy (miska nie powinna bezpośrednio dotykać wrzątku, ma ją jedynie ogrzewać para wodna). Gdyby zdarzyło się tak, że mimo ostrożności czekolada się zważy wystarczy dodać odrobinę kremówki i mieszając dalej podgrzewać aż czekolada stanie się gładka.

Odmierzyć 50 wrzątku i wsypać żelatynę- mieszać, aż się rozpuszczą wszystkie grudki, gdy tak się stanie wlać strumieniem żelatynę do polewy czekoladowej.

Tak powstałą masę zahartować dwoma łyżkami masy serowej – wystarczy dodać dwie łyżki i wymieszać energicznie. Następnie zmiksować całość i wlać na podpieczony spód, ale przestudzony spód.

Zabezpieczyć tortownicę folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wedle uznania :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl