OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Szwedzkie bułeczki kardamonowe z cynamonem

17 stycznia 2021

Email
Print Friendly

 

Dawno nie czułam zapachu świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, kojącego moje zmysły, sprawiającego, że dom staje się jeszcze bardziej przytulny i ciepły. Nadszedł upragniony dzień ,  w którym  w końcu udało mi się zaspokoić tą tęsknotę. Kilka dni wolnego w pracy było mi bardzo potrzebne, by nabrać nieco dystansu, odetchnąć innym powietrzem, odkurzyć pasje i przyjemności, na które po prostu nie miałam ostatnio siły i czasu.  Są ludzie i rzeczy, którzy podcinają mi skrzydła, ale są też na szczęście ludzkie Anioły, momenty oraz rzeczy które mnie uskrzydlają i to dla tych drugich chcę poświęcać moją energię. Dlatego kocham spędzać czas robiąc to co lubię, muszę  czuć,że jestem w tym wolna, wówczas jestem sobą w 100 % i to daje mi niesamowite poczucie spełnienia i szczęścia.

Tak właśnie czuję się, gdy słuchając muzyki piekę ciasto drożdżowe- nie ważne w jakiej formie… A gdy do tego dochodzi zapach cynamonu, a za oknem świat  zrobił się cudnie biały i zmarznięte dzieci właśnie wróciły z sanek i nie mogą doczekać się ciepłych drożdżówek to serce mi rośnie <3 .

Bułeczki z dzisiejszego wpisu pochodzą z książki Elizy Mórawskiej-Kmita o wdzięcznym tytule „Chleb i okruszki”- kupiłam ją jakiś czas temu, bo jednym z moich postanowień na ten rok jest nauka pieczenia chleba w domu i wiem, że nikt mi tego lepiej nie wyjaśni niż Liska z bloga whiteplate.com- jednego z niewielu blogów na jakie zaglądam i których autentyczność nie pozostawia mi złudzeń. Książka jest przepięknie wydana i oprócz wielu pomysłów na chleb zawiera kilka przepisów na słodkie wypieki drożdżowe. Autorka pisze o tych bułeczkach tak – „To jest najlepszy przepis na cynamonowe bułeczki jaki znam, a upiekłam ich już naprawdę sporo”. Od siebie dodałam tylko dość nietypowy lukier- bo moje dzieci tak lubią ;)- połączyłam zwykły lukier utarty z soku z cytryny i cukru pudru z serkiem masacarpone – wyszedł naprawdę pyszny!

Tak sobie myślę, że jeżeli unoszący się w domu zapach świeżo pieczonych drożdżówek jest taki błogi , to zapach domowego chleba na zakwasie z porządnie wypieczoną skórką, to musi  być poezja… Mam nadzieję, że wkrótce się o tym przekonam…

 

Składniki na 9-10 sztuk:

 

Ciasto:

60 g roztopionego masła

30 g świeżych drożdży

170 ml ciepłego mleka

50 g cukru

małe opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka kardamonu

jajko roztrzepane w szklance i podzielone na pół

½ łyżeczki soli

400 g mąki pszennej

Nadzienie:

100 g miękkiego masła

1 łyżka cynamonu

50 g cukru

szczypta soli

 

 

Przygotuj ciasto drożdżowe- zacznij od roztopienia masła w rondelku i przelej go do filiżanki. W tym samym rondelku podgrzej delikatnie mleko, i rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier, cukier wanilinowy i kardamon. Odstaw na 15 minut.

Dodaj pół roztrzepanego wcześniej jajka, roztopione masło, sól i mąkę, wyrób gładkie ciasto- powinno być sprężyste i dosyć gęste. Najlepiej gdy zrobi to za Ciebie robot kuchenny.

Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrastania- powinno podwoić objętość.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Utrzyj mikserem miękkie masło  z pozostałymi składnikami.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1,5 cm, posmaruj je farszem i złóż tak jak na zdjęciach, następnie ponownie delikatnie rozwałkuj.

Podziel ostrym nożem na 8-10 pasków, każdy z nich skręć  w spiralę, następnie zwiń formując ślimaka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem w dość sporych rozstępach. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni C.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj drugą połową roztrzepanego jajka z dodatkiem dwóch łyżek wody, piecz przez 12-20 minut- obserwuj je, żeby nie przypiekły się za nadto.

Jeśli macie ochotę możecie utrzeć lukier tak jak zrobiłam to ja- sok z połówki cytryny utrzyj z szklanką cukru pudru, lukier powinien być gęsty, w razie potrzeby dodaj cukru pudru. Dodawaj po czubatej łyżce mascarpone, aż zużyjesz całe opakowanie (250g)- ucieraj delikatnie łyżką lub w moździerzu.

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto odwróć pionowo i ponownie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1,5 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

Dodaj komentarz

wczoraj widziałam post o ślimaczkach na fb, dziś je upiekłam. Robiłam juz z kilku przepisow i te są najbardziej wyborne. Mam smakosza w domu ciastek drozdzowych – zwlaszcza slimaczkow cynamonowych i orzekł, że te są najlepsze i rozplywaja sie w ustach 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl