OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik truskawkowo-śmietankowy

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Lekki sernik na zimno łączy w sobie dwie pyszne warstwy, pierwsza to delikatny sernik z  dodatkiem bitej śmietany, a druga to  zblendowane truskawki zmiksowane z resztą twarogu sernikowego i śmietanki. Spodu nie pieczemy, a jedynie uprażone płatki migdałowe mielimy z ciastkami zbożowymi i mieszamy z roztopionym masłem.  To  musi  smakować dobrze ! :)

 

 

 

Uwaga: Do przygotowania sernika potrzebne jest łącznie 1 kg twarogu w wiaderku i 500ml śmietany kremówki 30%, podzielone są one na białą i różową część.

Na spód:

200 g masła

300 g ciastek zbożowych (najlepsze są mało słodkie i lekko słone)

50 g płatków migdałowych (można pominąć)

Na białą część:

700 g schłodzonego twarogu sernikowego w wiaderku

300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

180 g cukru pudru +1 opakowanie cukru wanilinowego

80 ml wrzątku + 25 g żelatyny

Na truskawkową część:

500 g truskawek + 1 łyżka soku z cytryny

300 g schłodzonego twarogu sernikowego w wiaderku

200 ml schłodzonej śmietanki kremówki

130 g cukru pudru

80 ml wrzątku + 25 g żelatyny

Do dekoracji:

1/2 szklanki schłodzonej kremówki 30 % + 1/2 opakowania śmietanfixu + 1 łyżeczka cukru pudru

małe truskawki z ogonkami

 

 

Blaszkę o wymiarach  38 na 38  (lub trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasteczkowy spód. Płatki migdałowe uprażyć na suchej, gorącej patelni, aż ładnie się zarumienią. W malakserze  zmielić ciastka „na mąkę”. Masło roztopić. Do rondelka z płynnym masłem wsypać zmielone ciastka, płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i ubić łyżką. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej do zamrażarki na około 15 minut).

Przygotować pierwszą warstwę sernika. Rozpuścić żelatynę we wrzątku (nie wiesz jak zerknij TUTAJ). Odważyć 700 g twarogu sernikowego i umieścić w misce. W drugim naczyniu ubić 300 ml śmietanki kremówki. Do serka dodać przesiany przez sitko cukier puder i cukier wanilinowy-zmiksować. Dodać ubitą śmietankę- krótko zmiksować na średnich obrotach. Wlewać strumieniem jeszcze lekko ciepłą żelatynę jednocześnie dokładnie i energicznie miksować (tak by dobrze rozprowadzić płynną żelatynę). Przelać na schłodzony spód, zabezpieczyć formę folią spożywczą i umieścić w lodówce, na około 1-1,5 godziny. 

Gdy dolna warstwa sernika już odpowiednio stężeje  przygotować różową warstwę. Rozpuścić żelatynę. Truskawki zblendować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem  na gładki koktajl. W niedużym naczyniu ubić śmietankę. W dużej misce umieścić twaróg, zmiksować go z koktajlem truskawkowym, następnie dodać ubitą śmietankę i jeszcze krótko miksować do połączenia całości. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i znowu dokładnie  zmiksować. Przelać na sernik, wyrównać, zabezpieczyć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin.

Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany. Ubić pół szklanki kremówki, ze śmietanfixem i łyżeczką cukru pudru (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu smietanfixu), przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować każdą porcję deseru. Na wierzchu ułożyć małe truskawki lub połówki większych.

(Można również pominąć dekorację śmietanką, a na każdej porcji ułożyć tylko po świeżej truskawce).

 

Uwaga: za radą czytelniczek 02.06.2016r. zwiększyłam nieco proporcje na spód. Można też przygotować sernik na cieniutkim biszkopcie-będzie mniej kaloryczny ;) 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl