Sernik truskawkowo-śmietankowy
10 października 2015
Lekki sernik na zimno łączy w sobie dwie pyszne warstwy, pierwsza to delikatny sernik z dodatkiem bitej śmietany, a druga to zblendowane truskawki zmiksowane z resztą twarogu sernikowego i śmietanki. Spodu nie pieczemy, a jedynie uprażone płatki migdałowe mielimy z ciastkami zbożowymi i mieszamy z roztopionym masłem. To musi smakować dobrze ! :)
Uwaga: Do przygotowania sernika potrzebne jest łącznie 1 kg twarogu w wiaderku i 500ml śmietany kremówki 30%, podzielone są one na białą i różową część.
Na spód:
200 g masła
300 g ciastek zbożowych (najlepsze są mało słodkie i lekko słone)
50 g płatków migdałowych (można pominąć)
Na białą część:
700 g schłodzonego twarogu sernikowego w wiaderku
300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
180 g cukru pudru +
1 opakowanie cukru wanilinowego
80 ml wrzątku +
25 g żelatyny
Na truskawkową część:
500 g truskawek +
1 łyżka soku z cytryny
300 g schłodzonego twarogu sernikowego w wiaderku
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
130 g cukru pudru
80 ml wrzątku +
25 g żelatyny
Do dekoracji:
1/2 szklanki schłodzonej kremówki 30 % + 1/2
opakowania śmietanfixu +
1 łyżeczka cukru pudru
małe truskawki z ogonkami
Blaszkę o wymiarach 38 na 38 (lub trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasteczkowy spód. Płatki migdałowe uprażyć na suchej, gorącej patelni, aż ładnie się zarumienią. W malakserze zmielić ciastka „na mąkę”. Masło roztopić. Do rondelka z płynnym masłem wsypać zmielone ciastka, płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i ubić łyżką. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej do zamrażarki na około 15 minut).
Przygotować pierwszą warstwę sernika. Rozpuścić żelatynę we wrzątku (nie wiesz jak zerknij TUTAJ). Odważyć 700 g twarogu sernikowego i umieścić w misce. W drugim naczyniu ubić 300 ml śmietanki kremówki. Do serka dodać przesiany przez sitko cukier puder i cukier wanilinowy-zmiksować. Dodać ubitą śmietankę- krótko zmiksować na średnich obrotach. Wlewać strumieniem jeszcze lekko ciepłą żelatynę jednocześnie dokładnie i energicznie miksować (tak by dobrze rozprowadzić płynną żelatynę). Przelać na schłodzony spód, zabezpieczyć formę folią spożywczą i umieścić w lodówce, na około 1-1,5 godziny.
Gdy dolna warstwa sernika już odpowiednio stężeje przygotować różową warstwę. Rozpuścić żelatynę. Truskawki zblendować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na gładki koktajl. W niedużym naczyniu ubić śmietankę. W dużej misce umieścić twaróg, zmiksować go z koktajlem truskawkowym, następnie dodać ubitą śmietankę i jeszcze krótko miksować do połączenia całości. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i znowu dokładnie zmiksować. Przelać na sernik, wyrównać, zabezpieczyć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin.
Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany. Ubić pół szklanki kremówki, ze śmietanfixem i łyżeczką cukru pudru (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu smietanfixu), przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować każdą porcję deseru. Na wierzchu ułożyć małe truskawki lub połówki większych.
(Można również pominąć dekorację śmietanką, a na każdej porcji ułożyć tylko po świeżej truskawce).
Uwaga: za radą czytelniczek 02.06.2016r. zwiększyłam nieco proporcje na spód. Można też przygotować sernik na cieniutkim biszkopcie-będzie mniej kaloryczny ;)
Dodaj komentarz
Czy mogą być mrozone truskawki?
Tak mogą być mrożone, ale lepiej je wczśniej rozmrozić 🙂