OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczny wieniec makowy z pomarańczami

28 listopada 2015

Email
Print Friendly

Taki wieniec makowy to moja kolejna propozycja na świąteczny makowiec :) Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe- na surowo, łatwe do wyrobienia, a po upieczeniu mięciutkie, puszyste i delikatne. Masa makowa taka sama jak w świątecznym makowcu zawijanym (ZOBACZ)-z dodatkiem domowej konfitury z pomarańczy i innych pyszności (ale nie dodajemy do niej ubitych białek). Dodatkowo dodałam świeży miąższ z dwóch pomarańczy pokrojony na małe kawałki i to naprawdę jest dobry pomysł- są przepyszne, bo nawet po upieczeniu zachowują swoją soczystość i bardzo ożywiają smak makowca. Również do dekoracji użyłam świeżej skórki z pomarańczy pokrojonej w maleńką kosteczkę. Przygotowanie takiego wieńca jest łatwiejsze niż myślisz :) Wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe na prostokąt, rozsmarować masę makową, rozłożyć kawałki pomarańczy, zawinąć rulon, pokroić na plastry i powstałe kółeczka ułożyć w kształt wieńca. Czas pieczenia to maksymalnie 20 minut.

 

 

 

Składniki :

na ciasto drożdżowe:

200g mąki do ciast drożdżowych (dostępna jest w Biedronce)

25g drożdży+ łyżeczka mleka+ łyżeczka cukru

75 g masła

4 łyżki mleka (60 ml)

2 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

ziarenka z jednej laski wanilii (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)

1 jajko

1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania wieńca przed pieczeniem)

na masę makową:

125 g suchego maku

125 ml mleka

szczypta soli

1,5 łyżki domowej konfitury z pomarańczy (ZOBACZ PRZEPIS)

1,5 łyżki kandyzowanej skórki (ZOBACZ PRZEPIS)

50 g orzechów włoskich

35 g mielonych migdałów (można zmielić orzechy)

2-3 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka likieru Cointerau (Amaretto lub rumu)

35 g masła

łyżeczka miodu

+ 2 pomarańcze

na lukier:

sok z pomarańczy- około3 łyżki

cukier puder- około 3/4 szklanki

do dekoracji:

cukier perłowy

skórka z pomarańczy pokrojona w drobną kosteczkę (obieramy pomarańczową skórkę z jednej  niedużej pomarańczy używając ostrej obieraczki, skórkę wyparzyć, wypłukać i pokroić na drobniutką kosteczkę).

 

 

Zaczynamy tym razem od ciasta drożdżowego.

Do miski przesiać mąkę.

W małej miseczce lub filiżance rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mleka.

W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać zimne mleko, cukier, sól i ziarenka z wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy), mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy mieszanka będzie już letnia, dodać jajko i żółtko, następnie roztrzepać je w mieszance, na koniec wlać płynne drożdże, całość wymieszać i przelać do przesianej mąki. Wymieszać rózgą kuchenną, następnie wyrabiać- taką ilość ciasta wyrabiam sylikonową szpatułką (wygodny sposób i bez brudzenia rąk ). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Zarobić w kulkę, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 15 minut.

W między czasie przygotować masę makową:

Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku , wsypać do niego mak. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszać. Mleko powinno odparować. Wystudzić, następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka z drobnymi oczkami.

Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie posiekać, ale nie zbyt drobno i dodać do maku.

Masło roztopić, dodać  razem z pozostałymi składnikami do maku i  dokładnie wymieszać całość.

Przygotować kawałki pomarańczy (można to zrobić jak stygnie mak)

2 pomarańcze obrać dokładnie ze skórki, ściąć również błonkę zewnętrzną. Wycinać miąższ między błonkami i kroić na mniejsze kawałki.

Gdy ciasto wyrośnie…

Blat oprószyć mąką. Dłonie natłuścić olejem, wyciągnąć ciasto z miski, rozpłaszczyć je na oprószonym blacie i rozwałkować na prostokąt (o wymiarach mniej więcej 30 na 25 cm).

Na cieście rozsmarować masę makową. Rozłożyć kawałki pomarańczy. Zawinąć rulon zaczynając od dolnej dłuższej krawędzi i zawijać w kierunku górnej linii ciasta. Brzeg delikatnie skleić z rulonem. Powstałą roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 2,5 cm.

Dużą kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta układać przekrojem do góry, jedną przy drugiej, tworząc wieniec.

U mnie pozostały wolne trzy części ciasta,  ułożyłam je w rogach blaszki i upiekłam jako samodzielne drożdżówki- można też zrobić większy wieniec.

Wieniec oraz pojedyncze drożdżówki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

Przed pieczeniem posmarować wieniec roztrzepanym białkiem (cieniutką warstwą). Umieścić blachę z wieńcem i drożdżówkami w rozgrzanym piekarniku i piec około 15-20 minut, aż do wyraźnego zarumienienia się ciasta.

Wyjąć z piekarnika, zsunąć na kratkę cukierniczą i wystudzić.

Z podanych składników utrzeć lukier i rozsmarować go na wieńcu i drożdżówkach. Posypać kosteczkami ze skórki pomarańczowej i cukrem perłowym. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ps. Napisanie tego przepisu było dla mnie o wiele trudniejsze niż samo przygotowanie wieńca ;)

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl