OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto Bounty

20 lutego 2016

Email
Print Friendly

 

Ciasto „Bounty”- czyli wilgotny biszkopt czekoladowo-kokosowy nasączony mlekiem (do którego można dodać np. Malibu), przepyszna masa kokosowa, bardzo podobna do oryginalnej (lecz mniej słodka) i polewa z czekolady <3 Lubicie takie połączenia? To koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Pychota! Dodam jeszcze,że ciasto jest bardzo duże i podzielne, w sam raz na przyjęcia :)

 

 

 

Składniki na dużą blachę (około  25 na 32cm):

na biszkopt:

4 jajka + szczypta soli

125g cukru

100g  mąki (można dodać razem z mąką  łyżeczkę proszku do piecz.)

40g kakao

50 g wiórków kokosowych

do nasączenia:

3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie)

na masę kokosową:

3 szklanki mleka

1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego

350g  wiórków kokosowych

1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)

200g masła

na polewę: *

2 tabliczki mlecznej czekolady + 1 szklanka mleka + 2 łyżeczki żelatyny

 

 

Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę (można dodać teraz łyżeczkę proszku do pieczenia) i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20 minut.  Wyjąć, przestudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły).

Przygotować masę.  Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut). Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej  masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na  biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem.

Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha.

 

Rada: Nie trzeba przygotowywać  polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej :) To czy użyjecie proszku do pieczenia zależy od Was- jeżeli miewacie problemy z biszkoptem polecam go użyć, ale nie jest to konieczne. Porady odnośnie pieczenia biszkoptu znajdziecie TUTAJ.

 

 

Dodaj komentarz

W przepisie jest za dużo kokosu w masie. Masa jest tak gęsta że aż sucha. Komentarz piszę w trakcie jej robienia. Zobaczymy jak ciasto się schlodzi.

na jaką dużą blachę jest to ciasto ?

25/32 cm lub mniejsza 🙂 Pozdrawiam

piec góra-dół czy termoobieg? 🙂
dodam, że robiłam już to ciasto i było super, ale nie pamiętam teraz jak piekłam 🙂

Świetnie Madziu 🙂 Ja praktycznie wszystko piekę z termoobiegiem, nie wiem czy to dobrze czy nie, ale z reguły wypieki się udają 😉 Przy biszkopcie ważne jest przede wszystkim by nie piec go za długo, bo wyschnie, ale akurat ten nasączamy mlekiem więc nie ma problemu 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl