Ciasto Bounty
20 lutego 2016
C
iasto „Bounty”- czyli wilgotny biszkopt czekoladowo-kokosowy nasączony mlekiem (do którego można dodać np. Malibu), przepyszna masa kokosowa, bardzo podobna do oryginalnej (lecz mniej słodka) i polewa z czekolady <3 Lubicie takie połączenia? To koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Pychota! Dodam jeszcze,że ciasto jest bardzo duże i podzielne, w sam raz na przyjęcia :)
Składniki na dużą blachę (około 25 na 32cm):
na biszkopt:
4 jajka + szczypta soli
125g cukru
100g mąki (można dodać razem z mąką łyżeczkę proszku do piecz.)
40g kakao
50 g wiórków kokosowych
do nasączenia:
3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie)
na masę kokosową:
3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego
350g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
200g masła
na polewę: *
2 tabliczki mlecznej czekolady + 1 szklanka mleka + 2 łyżeczki żelatyny
Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę (można dodać teraz łyżeczkę proszku do pieczenia) i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły).
Przygotować masę. Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut). Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem.
Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha.
Rada: Nie trzeba przygotowywać polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej :) To czy użyjecie proszku do pieczenia zależy od Was- jeżeli miewacie problemy z biszkoptem polecam go użyć, ale nie jest to konieczne. Porady odnośnie pieczenia biszkoptu znajdziecie
TUTAJ.
Dodaj komentarz
Zamiast biszkoptu przygotowuje czekoladowe ciasto z Delacty wychodzi super miękkie
Czy można zrobić to ciasto bez żelatyny?
Oczywiście można 🙂 Proszę tylko skoerzystać z innego przepisu na polewę- np. 50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej + 100 ml śmietanki. śmietankę mocno podgrzać, wsypać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty i wymieszać całość rózgą kuchenną. Następnie wozprowadzić na cieście 🙂
Masa z wiórkami i polewa pyszne. Biszkopt wyszedł niestety zbity i twardy. Nawet naszaczenie mlekiem niezbyt pomogło. Zastosowałam się do wskazówek odnośnie pieczenia biszkoptu. Co zrobiłam nie tak? Może 20 min w moim piekarniku to za długo?
Cześć Sylwia. Czasami nieco więsza blaszka sprawia, że biszkopt jest cieńszy i dużo szybciej się piecze i wtedy należy skrócić czas pieczenia nawet o 5-8 minut. Ps. Mnie też czasami zdaża się go przesuszyć 😉 pozdrawiam
Czy ta polewa ma być tak rzadka? Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale polewa wydaje mi się stanowczo za wodnista.
Cześć Ula, polewa zawsze wychodzi gęsta. Oprócz tego, że dwie łyżeczki żelatyny spokojnie utwardzą szklankę mleka, to dodatkowo mamy czekoladę, która po schłodzeniu twardnieje. Musiało coś pójść nie tak z żelatyną- być może się zagotowała w mleku? Przez to traci wszelkie właściwości żelujące. Pozdrawiam 🙂
W przepisie jest za dużo kokosu w masie. Masa jest tak gęsta że aż sucha. Komentarz piszę w trakcie jej robienia. Zobaczymy jak ciasto się schlodzi.
na jaką dużą blachę jest to ciasto ?
25/32 cm lub mniejsza 🙂 Pozdrawiam
piec góra-dół czy termoobieg? 🙂
dodam, że robiłam już to ciasto i było super, ale nie pamiętam teraz jak piekłam 🙂
Świetnie Madziu 🙂 Ja praktycznie wszystko piekę z termoobiegiem, nie wiem czy to dobrze czy nie, ale z reguły wypieki się udają 😉 Przy biszkopcie ważne jest przede wszystkim by nie piec go za długo, bo wyschnie, ale akurat ten nasączamy mlekiem więc nie ma problemu 🙂