OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik pomarańczowy z czekoladową truflą

31 marca 2016

Email
Print Friendly

 

Mój komputer „pęka w szwach”, pamięć jest niemal zapełniona, a ciągle brak mi czasu by zrobić z tym porządek ;) Na jednym z folderów o nazwie  „do poprawy” mam pond 50 przepisów, którymi chcę się z Wami podzielić, ale muszę coś w nich poprawić- w 90% brakuje mi zdjęć do przepisów lub nie spełniają moich oczekiwań ;) Powoli zabieram się za ten folder i postanowiłam zacząć od tego właśnie sernika, który robię już od lat i zawsze wszystkim smakuje :) O tym, że smak pomarańczy świetnie komponuje się ze smakiem sernika pewnie już nie raz się przekonaliście… Podobnie jest w duecie czekolady z pomarańczą. Postanowiłam stworzyć ciasto, które łączy te wszystkie pyszności… i tak powstał sernik pomarańczowy z czekoladową truflą - pachnący pomarańczami spód sernikowy i rozpływający się w ustach, aksamitny mus czekoladowy to bardzo ciekawy duet. Polecam na święta i inne specjalne okazje :) Ciasto przygotowałam tym razem w mojej ulubionej ostatnio kwadratowej formie 20 na 20 cm- jest to odpowiednik  okrągłej tortownicy o średnicy około 22-23 cm. Jeżeli chcecie przygotować ciasto na dużą blaszkę (około 25x 32 cm) z kilograma twarogu polecam podwoić proporcje spodu sernikowego, a truflę można zrobić z takiej samej porcji- będzie po prostu cieńsza, a w cieście dominował będzie sernik. Takiego ciasta nie kupisz nawet w najlepszej cukierni, ale możesz zrobić je w domu :) 

 

 

 

Składniki na sernikowy spód:

500 g twarogu sernikowego

1/2 szklanki cukru

3  jajka

50 g  miękkiego masła

2 łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez cukru)

1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub łyżka pomarańczowego likieru Cointerau

3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (TUTAJ PRZEPIS)

Składniki na truflę:

400 ml śmietanki kremówki 30 %

300 g czekolady (użyłam 2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej i tak Wam polecam- lub 3 gorzkie)

2-3 łyżki  likieru Cointerau (można dodać inny alkohol lub go pominąć)

Do dekoracji:

1 łyżka gorzkiego kakao (używam Deco Morreno)

odrobina bitej śmietany (około 100 ml wystarczy+ łyżeczka cukru pudru)

1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Wskazówki: Jeżeli chcecie by smak pomarańczy był jeszcze bardziej wyczuwalny, można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach pomarańczową skórkę z 1-2 pomarańczy (uprzednio dobrze wyszorowanych i osuszonych). Skórkę można dołożyć zarówno do masy sernikowej jak i do czekoladowej trufli. Ciasto kroić nożem maczanym we wrzątku i wycieranym za każdym razem do sucha-dzęki temu będzie wyglądać estetycznie. Jeżeli zdecydujecie się piec sernik na dużej blaszce (25 na 32) temperatura i czas pieczenia będą takie same, bo grubość masy sernikowej będzie podobna. Sernik podczas pieczenia delikatnie wyrasta, a później wraca na swoje miejsce ;) ale nie należy się tym przejmować :) 

 

Zaczynamy od sernikowego spodu. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać twaróg sernikowy-miksować do połączenia, wbić jajka i zmiksować - jak najkrócej, by nie napowietrzyć zbytnio masy. Dodać proszek budyniowy,  esencję pomarańczową (lub likier), kandyzowaną skórkę i ponownie krótko zmiksować do połączenia. Formę wysmarować masłem i  wyłożyć papierem do pieczenia na całej powierzchni. (W wypadku okrągłej tortownicy wystarczy wyłożyć papierem samo dno). Piekarnik rozgrzać do 170 ºC. Przelać masę sernikową do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 ºC. Piec około  50min-1 h. Uchylić lekko piekarnik i tak pozostawić sernik, aż do całkowitego wystudzenia.

Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową wstawić go do lodówki i przygotować truflę.

Śmietankę podgrzać, a gdy tylko zacznie delikatnie wrzeć zdjąć z palnika. Połamać czekoladę, wsypać do śmietanki i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną, aż całość będzie jednolita. Wystudzić i wstawić do lodówki na około godzinę, aż masa wyraźnie zgęstnieje- uważając jednocześnie aby nie stała się zbyt twarda. Do masy czekoladowej wlać likier i ubić końcówkami do ubijania białek- trzeba to zrobić krótko i energicznie, ostatecznie trufla powinna mieć gęstość ubitej na sztywno bitej śmietany- w tym momencie przestajemy ubijać. Przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao- używając sitka.

Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną i kandyzowaną skórką z pomarańczy- u mnie domowa skórka pokrojona w paseczki. Smacznego :)

 

 

Jeżeli podoba Ci się mój blog i chcesz być na bieżąco zapraszam do polubienia strony na FACEBOOK-u, a po więcej zdjęć i kulisy bloga wpadnij na INSTAGRAM :)

 

 

Dodaj komentarz

Miałam wysłać pusty komentarz,a dlaczego?Bo brak słów jakie to pyszne.

hahaa 🙂 Ale się cieszę <3 Pozdrawiam :*

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl