Sernik pomarańczowy z czekoladową truflą
31 marca 2016
M
ój komputer „pęka w szwach”, pamięć jest niemal zapełniona, a ciągle brak mi czasu by zrobić z tym porządek ;) Na jednym z folderów o nazwie „do poprawy” mam pond 50 przepisów, którymi chcę się z Wami podzielić, ale muszę coś w nich poprawić- w 90% brakuje mi zdjęć do przepisów lub nie spełniają moich oczekiwań ;) Powoli zabieram się za ten folder i postanowiłam zacząć od tego właśnie sernika, który robię już od lat i zawsze wszystkim smakuje :) O tym, że smak pomarańczy świetnie komponuje się ze smakiem sernika pewnie już nie raz się przekonaliście… Podobnie jest w duecie czekolady z pomarańczą. Postanowiłam stworzyć ciasto, które łączy te wszystkie pyszności… i tak powstał sernik pomarańczowy z czekoladową truflą - pachnący pomarańczami spód sernikowy i rozpływający się w ustach, aksamitny mus czekoladowy to bardzo ciekawy duet. Polecam na święta i inne specjalne okazje :) Ciasto przygotowałam tym razem w mojej ulubionej ostatnio kwadratowej formie 20 na 20 cm- jest to odpowiednik okrągłej tortownicy o średnicy około 22-23 cm. Jeżeli chcecie przygotować ciasto na dużą blaszkę (około 25x 32 cm) z kilograma twarogu polecam podwoić proporcje spodu sernikowego, a truflę można zrobić z takiej samej porcji- będzie po prostu cieńsza, a w cieście dominował będzie sernik. Takiego ciasta nie kupisz nawet w najlepszej cukierni, ale możesz zrobić je w domu :)
Składniki na sernikowy spód:
500 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru
3 jajka
50 g miękkiego masła
2 łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez cukru)
1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub łyżka pomarańczowego likieru Cointerau
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (TUTAJ PRZEPIS)
Składniki na truflę:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
300 g czekolady (użyłam 2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej i tak Wam polecam- lub 3 gorzkie)
2-3 łyżki likieru Cointerau (można dodać inny alkohol lub go pominąć)
Do dekoracji:
1 łyżka gorzkiego kakao (używam Deco Morreno)
odrobina bitej śmietany (około 100 ml wystarczy+ łyżeczka cukru pudru)
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wskazówki: Jeżeli chcecie by smak pomarańczy był jeszcze bardziej wyczuwalny, można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach pomarańczową skórkę z 1-2 pomarańczy (uprzednio dobrze wyszorowanych i osuszonych). Skórkę można dołożyć zarówno do masy sernikowej jak i do czekoladowej trufli. Ciasto kroić nożem maczanym we wrzątku i wycieranym za każdym razem do sucha-dzęki temu będzie wyglądać estetycznie. Jeżeli zdecydujecie się piec sernik na dużej blaszce (25 na 32) temperatura i czas pieczenia będą takie same, bo grubość masy sernikowej będzie podobna. Sernik podczas pieczenia delikatnie wyrasta, a później wraca na swoje miejsce ;) ale nie należy się tym przejmować :)
Zaczynamy od sernikowego spodu. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać twaróg sernikowy-miksować do połączenia, wbić jajka i zmiksować - jak najkrócej, by nie napowietrzyć zbytnio masy. Dodać proszek budyniowy, esencję pomarańczową (lub likier), kandyzowaną skórkę i ponownie krótko zmiksować do połączenia.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia na całej powierzchni. (W wypadku okrągłej tortownicy wystarczy wyłożyć papierem samo dno).
Piekarnik rozgrzać do 170 ºC. Przelać masę sernikową do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 ºC. Piec około 50min-1 h. Uchylić lekko piekarnik i tak pozostawić sernik, aż do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową wstawić go do lodówki i przygotować truflę.
Śmietankę podgrzać, a gdy tylko zacznie delikatnie wrzeć zdjąć z palnika.
Połamać czekoladę, wsypać do śmietanki i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną, aż całość będzie jednolita. Wystudzić i wstawić do lodówki na około godzinę, aż masa wyraźnie zgęstnieje- uważając jednocześnie aby nie stała się zbyt twarda.
Do masy czekoladowej wlać likier i ubić końcówkami do ubijania białek- trzeba to zrobić krótko i energicznie, ostatecznie trufla powinna mieć gęstość ubitej na sztywno bitej śmietany- w tym momencie przestajemy ubijać.
Przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao- używając sitka.
Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną i kandyzowaną skórką z pomarańczy- u mnie domowa skórka pokrojona w paseczki. Smacznego :)
Jeżeli podoba Ci się mój blog i chcesz być na bieżąco zapraszam do polubienia strony na FACEBOOK-u, a po więcej zdjęć i kulisy bloga wpadnij na INSTAGRAM :)
Dodaj komentarz
Pyszne!! Moi goście byli zachwyceni a teść zjadł 4 kawałki i jadłby chętnie nadal hehe 🙂
No to bardzo się cieszę Ewo, dziękuję za wszystkie Twoje miłe słowa na blogu!! <3
Miałam wysłać pusty komentarz,a dlaczego?Bo brak słów jakie to pyszne.
hahaa 🙂 Ale się cieszę <3 Pozdrawiam :*