OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

12 maja 2016

Email
Print Friendly

 

Moje Maluszki uwielbiają pikniki,  choćby takie w ogrodzie, ważne żeby siedzieć  na kocyku położonym na trawie i jeść coś dobrego. Uwielbiają też świeżutkie ciasto drożdżowe-chyba po mamusi choć tatuś też przepada ;)  I dlatego zawsze jak planujemy piknik to musi być ciasto drożdżowe czy to w formie słodkich bułeczek, czy maleńkich babeczek, czy tak jak dziś w formie wieńca zawsze znika w mgnieniu oka. Ciasto z tego przepisu jest mięciutkie, maślane, bardzo puszyste, delikatne i pachnące wanilią, a kruszonka bardzo chrupiąca. 

Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i cieszenia się majówką na świeżym powietrzu :)

 

 

* * *

 

Składniki na okrągłą formę o  średnicy 22-23 cm z kominem (lub bez):

2 szklanki mąki  do ciasta drożdżowego (300g- nie więcej)*

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego

35g drożdży

125 g masła

75 ml mleka (5 łyżek) +1 łyżeczka do roztarcia drożdży

1/3 łyżeczki soli

2 jajka

3 średnie pędy rabarbaru+3 łyżki cukru

na kruszonkę:

35 g miękkiego masła

50 g mąki tortowej

2 łyżeczki cukru wanilinowego (16 g)

30 g cukru

* Używam  mąki „Złote Pola” z Biedronki (tej w żółtym opakowaniu).

 

* * *

 

Do miski przesiać mąkę. Drożdże umieścić w małej miseczce, zasypać cukrem wanilinowym, dodać  łyżeczkę mleka i rozetrzeć. Masło roztopić w rondelku. Do płynnego masła wlać pozostałe 75 ml mleka, dodać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści, a mieszanka będzie letnia. Wbić jajka (używam takich z lodówki), dodać sól i jeszcze raz roztrzepać trzepaczką (rózgą kuchenną) całość. Na koniec połączyć z drożdżami i przelać wszystko do mąki.

Wyrabiać mikserem z zamocowanymi hakami lub ręcznie. Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, to znak, że jest już gotowe do wyrastania. Uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h i 15 minut- ciasto powinno podwoić objętość.

Rabarbar umyć i pokroić na nieduże plasterki (nie trzeba go obierać). Umieścić w misce, zasypać cukrem, wymieszać i tak pozostawić, aż do momentu w którym będziemy go potrzebować. Ma puścić sok i zmięknąć. Pozostały sok można dodać do herbaty.

Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 25 cm (dłuższe mają być poziome krawędzie). Rabarbar odcisnąć z soku i rozłożyć na cieście pozostawiając około 2 cm czystego ciasta przy górnej krawędzi. Zawinąć rulon tak jak roladę. Ostrym nożem podzielić rulon na 10-11 części.

Formę wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Układać plastry ciasta przekrojem ku górze- zerknij na INSTAGRAM. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

W międzyczasie zagnieść kruszonkę z podanych składników i rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyrośnięte ciasto posmarować delikatnie mlekiem. Posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut.

Wyjąć, jeszcze ciepłe delikatnie oddzielić od formy i przełożyć do wystygnięcia na kratce cukierniczej-ja studziłam na tej drucianej paterce ze zdjęć (w formie mogłoby rozmoczyć się od spodu).

 

* * *

 

 

 

 

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

Dziękuję Wam pięknie dziewczyny :* :* Bardzo mi miło!

Wspaniałe jest to ciasto, bardzo mięciutkie pachnące, z rabarbarbarem bomba!

Uwielbiam Twojego bloga! Zdjęcia najpiiękniejsze na świecie!

Robiłam to ciasto dwa razy! Moje dziciaczki też je pokochały 🙂

Chłopaki wspaniałe <3 Jak miło patrzeć na takie śliczne zdjęcia i piknik w ogrodzie!

Bajeczne zdjęcia, aura iście wiosenna, ściaskam Ania

Najpiękniejsze zdjęcia! Uwielbiam Twojego bloga!

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl