Ciasto drożdżowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
12 maja 2016
M
oje Maluszki uwielbiają pikniki, choćby takie w ogrodzie, ważne żeby siedzieć na kocyku położonym na trawie i jeść coś dobrego. Uwielbiają też świeżutkie ciasto drożdżowe-chyba po mamusi choć tatuś też przepada ;) I dlatego zawsze jak planujemy piknik to musi być ciasto drożdżowe czy to w formie słodkich bułeczek, czy maleńkich babeczek, czy tak jak dziś w formie wieńca zawsze znika w mgnieniu oka. Ciasto z tego przepisu jest mięciutkie, maślane, bardzo puszyste, delikatne i pachnące wanilią, a kruszonka bardzo chrupiąca.
Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i cieszenia się majówką na świeżym powietrzu :)
* * *
Składniki na okrągłą formę o średnicy 22-23 cm z kominem (lub bez):
2 szklanki mąki do ciasta drożdżowego (300g- nie więcej)*
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
35g drożdży
125 g masła
75 ml mleka (5 łyżek) +1 łyżeczka do roztarcia drożdży
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3 średnie pędy rabarbaru+3 łyżki cukru
na kruszonkę:
35 g miękkiego masła
50 g mąki tortowej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (16 g)
30 g cukru
* Używam mąki „Złote Pola” z Biedronki (tej w żółtym opakowaniu).
* * *
Do miski przesiać mąkę. Drożdże umieścić w małej miseczce, zasypać cukrem wanilinowym, dodać łyżeczkę mleka i rozetrzeć. Masło roztopić w rondelku. Do płynnego masła wlać pozostałe 75 ml mleka, dodać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści, a mieszanka będzie letnia. Wbić jajka (używam takich z lodówki), dodać sól i jeszcze raz roztrzepać trzepaczką (rózgą kuchenną) całość. Na koniec połączyć z drożdżami i przelać wszystko do mąki.
Wyrabiać mikserem z zamocowanymi hakami lub ręcznie. Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, to znak, że jest już gotowe do wyrastania. Uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h i 15 minut- ciasto powinno podwoić objętość.
Rabarbar umyć i pokroić na nieduże plasterki (nie trzeba go obierać). Umieścić w misce, zasypać cukrem, wymieszać i tak pozostawić, aż do momentu w którym będziemy go potrzebować. Ma puścić sok i zmięknąć. Pozostały sok można dodać do herbaty.
Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 25 cm (dłuższe mają być poziome krawędzie). Rabarbar odcisnąć z soku i rozłożyć na cieście pozostawiając około 2 cm czystego ciasta przy górnej krawędzi. Zawinąć rulon tak jak roladę. Ostrym nożem podzielić rulon na 10-11 części.
Formę wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Układać plastry ciasta przekrojem ku górze- zerknij na INSTAGRAM. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
W międzyczasie zagnieść kruszonkę z podanych składników i rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyrośnięte ciasto posmarować delikatnie mlekiem. Posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut.
Wyjąć, jeszcze ciepłe delikatnie oddzielić od formy i przełożyć do wystygnięcia na kratce cukierniczej-ja studziłam na tej drucianej paterce ze zdjęć (w formie mogłoby rozmoczyć się od spodu).
* * *
* * *
Dodaj komentarz
Dziękuję Wam pięknie dziewczyny :* :* Bardzo mi miło!
Wspaniałe jest to ciasto, bardzo mięciutkie pachnące, z rabarbarbarem bomba!
Uwielbiam Twojego bloga! Zdjęcia najpiiękniejsze na świecie!
Robiłam to ciasto dwa razy! Moje dziciaczki też je pokochały 🙂
Chłopaki wspaniałe <3 Jak miło patrzeć na takie śliczne zdjęcia i piknik w ogrodzie!
Bajeczne zdjęcia, aura iście wiosenna, ściaskam Ania
Najpiękniejsze zdjęcia! Uwielbiam Twojego bloga!