OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Malinowe “Ptasie mleczko”

8 września 2016

Email
Print Friendly

 

Mamy piękny schyłek lata, pogoda nas rozpieszcza, a ogród rumieni się od malin <3 Dlatego właśnie postanowiłam zrobić „Ptasie Mleczko” w wersji malinowej i wyszło naprawdę pyszne :) Szczerze polecam wypróbować przepis , obiecuję, że będziecie zadowoleni, bo zrobienie ciasta nie przysporzy Wam najmniejszego problemu, a wszystkim z pewnością zasmakuje . Udanego weekendu   :* :* :*.

 

 

 

 

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):
na biszkopt:

4 duże jajka + szczypta soli

3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej

5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:
2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku

660 ml śmietanki 30% (użyłam 2 kubki Mlecznej Doliny)

600 g waniliowego serka homogenizowanego (użyłam 4 opak. Danio po 150g)

1 cukier wanilinowy

+ 1 szklanka malin (lub więcej)

na wierzch: 1 galaretka malinowa + 500 ml wrzątku

 

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao, następnie przesiać całość przez sitko do piany. Delikatnie wymieszać całość wyłączonym mikserem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i piec 20 min w 170 stopniach C. 

Gdy biszkopt się piecze rozpuścić  2 galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.

W osobnym naczyniu rozpuścić  galaretkę w 500 ml wrzątku i wystudzić- będzie potrzebna na wierzch ciasta.

W dużym naczyniu ubić śmietankę, aż będzie gęsta i puszysta, dodać serki homogenizowane i cukier wanilinowy, zmiksować. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, rozłożyć równomiernie maliny (można zatopić je w  masie) i wstawić do lodówki. Gdy krem zastygnie wylać z wierzchu wystudzoną galaretkę i ponownie umieścić w lodówce na minimum godzinę.

 

Kilka rad:

*możecie zrobić ciasto z połowy porcji w średniej tortownicy (22-23cm)  uzyskacie zgrabny i pyszny torcik :)

* pamiętajcie by wyłożyć papierem tylko dno formy,  upieczony biszkopt powinien przylegać bezpośrednio do boków blaszki/tortownicy, dzięki temu ani masa, ani galaretka nie będą się wylewały na boki ciasta.

* zamiast mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao możecie dodać jak w przepisie na tradycyjne „Ptasie mleczko”  2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (2x40g).

 

INSTAGRAM             FACEBOOK

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Mam pytanie czy moge użyc zamiast malin mrożonych truskawek 🙂

Tak 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl