OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Malinowe “Ptasie mleczko”

8 września 2016

Email
Print Friendly

 

Mamy piękny schyłek lata, pogoda nas rozpieszcza, a ogród rumieni się od malin <3 Dlatego właśnie postanowiłam zrobić „Ptasie Mleczko” w wersji malinowej i wyszło naprawdę pyszne :) Szczerze polecam wypróbować przepis , obiecuję, że będziecie zadowoleni, bo zrobienie ciasta nie przysporzy Wam najmniejszego problemu, a wszystkim z pewnością zasmakuje . Udanego weekendu   :* :* :*.

 

 

 

 

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):
na biszkopt:

4 duże jajka + szczypta soli

3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej

5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:
2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku

660 ml śmietanki 30% (użyłam 2 kubki Mlecznej Doliny)

600 g waniliowego serka homogenizowanego (użyłam 4 opak. Danio po 150g)

1 cukier wanilinowy

+ 1 szklanka malin (lub więcej)

na wierzch: 1 galaretka malinowa + 500 ml wrzątku

 

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao, następnie przesiać całość przez sitko do piany. Delikatnie wymieszać całość wyłączonym mikserem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i piec 20 min w 170 stopniach C. 

Gdy biszkopt się piecze rozpuścić  2 galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.

W osobnym naczyniu rozpuścić  galaretkę w 500 ml wrzątku i wystudzić- będzie potrzebna na wierzch ciasta.

W dużym naczyniu ubić śmietankę, aż będzie gęsta i puszysta, dodać serki homogenizowane i cukier wanilinowy, zmiksować. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, rozłożyć równomiernie maliny (można zatopić je w  masie) i wstawić do lodówki. Gdy krem zastygnie wylać z wierzchu wystudzoną galaretkę i ponownie umieścić w lodówce na minimum godzinę.

 

Kilka rad:

*możecie zrobić ciasto z połowy porcji w średniej tortownicy (22-23cm)  uzyskacie zgrabny i pyszny torcik :)

* pamiętajcie by wyłożyć papierem tylko dno formy,  upieczony biszkopt powinien przylegać bezpośrednio do boków blaszki/tortownicy, dzięki temu ani masa, ani galaretka nie będą się wylewały na boki ciasta.

* zamiast mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao możecie dodać jak w przepisie na tradycyjne „Ptasie mleczko”  2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (2x40g).

 

INSTAGRAM             FACEBOOK

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Chciałabym zrobić to ciasto używając mrożonych malin, czy muszę czekać aż się rozmrożą czy takie zamrożone można dodać zaraz po galaretkach i wylać całość na biszkopt?

Cześć Karolina, maliny świetnie pasują do tego ciasta. Użyj mrożonych (bez rozmrażania), ale nie za dużo, tylko pamiętaj,że one dodatkowo przyspieszą tężenie masy i trzeba działać szybko 🙂 Pozdrawiam :*

Mam pytanie czy moge użyc zamiast malin mrożonych truskawek 🙂

Tak 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl