Malinowe “Ptasie mleczko”
8 września 2016

M
amy piękny schyłek lata, pogoda nas rozpieszcza, a ogród rumieni się od malin <3 Dlatego właśnie postanowiłam zrobić „Ptasie Mleczko” w wersji malinowej i wyszło naprawdę pyszne :) Szczerze polecam wypróbować przepis , obiecuję, że będziecie zadowoleni, bo zrobienie ciasta nie przysporzy Wam najmniejszego problemu, a wszystkim z pewnością zasmakuje . Udanego weekendu :* :* :*.
Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):
na biszkopt:
4 duże jajka + szczypta soli
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłam 2 kubki Mlecznej Doliny)
600 g waniliowego serka homogenizowanego (użyłam 4 opak. Danio po 150g)
1 cukier wanilinowy
+ 1 szklanka malin (lub więcej)
na wierzch: 1 galaretka malinowa + 500 ml wrzątku
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao, następnie przesiać całość przez sitko do piany. Delikatnie wymieszać całość wyłączonym mikserem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i piec 20 min w 170 stopniach C.
Gdy biszkopt się piecze rozpuścić 2 galaretki w szklance wrzątku i wystudzić.
W osobnym naczyniu rozpuścić galaretkę w 500 ml wrzątku i wystudzić- będzie potrzebna na wierzch ciasta.
W dużym naczyniu ubić śmietankę, aż będzie gęsta i puszysta, dodać serki homogenizowane i cukier wanilinowy, zmiksować. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, rozłożyć równomiernie maliny (można zatopić je w masie) i wstawić do lodówki. Gdy krem zastygnie wylać z wierzchu wystudzoną galaretkę i ponownie umieścić w lodówce na minimum godzinę.
Kilka rad:
*możecie zrobić ciasto z połowy porcji w średniej tortownicy (22-23cm) uzyskacie zgrabny i pyszny torcik :)
* pamiętajcie by wyłożyć papierem tylko dno formy, upieczony biszkopt powinien przylegać bezpośrednio do boków blaszki/tortownicy, dzięki temu ani masa, ani galaretka nie będą się wylewały na boki ciasta.
* zamiast mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao możecie dodać jak w przepisie na tradycyjne „Ptasie mleczko” 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (2x40g).
Dodaj komentarz
Brakuje mi dokładniejszego opisu. Piekarnik na 170 ale termoobieg czy góra i dół? Galaretkę rozpuścić w szklance? Ale jaka pojemność ma Pani szklanka?
Szklanka to zawsze prawidłowo 250 ml , piekę zawsze z termoobiegiem 🙂
Chciałabym zrobić to ciasto używając mrożonych malin, czy muszę czekać aż się rozmrożą czy takie zamrożone można dodać zaraz po galaretkach i wylać całość na biszkopt?
Cześć Karolina, maliny świetnie pasują do tego ciasta. Użyj mrożonych (bez rozmrażania), ale nie za dużo, tylko pamiętaj,że one dodatkowo przyspieszą tężenie masy i trzeba działać szybko 🙂 Pozdrawiam :*
Mam pytanie czy moge użyc zamiast malin mrożonych truskawek 🙂
Tak 🙂