OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Orzeszki- przepis podstawowy

2 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Ciasto kruche z tego przepisu ładnie oddaje kształt foremek, orzeszki nie kruszą się i zachowują nadany kształt, bez problemu „wychodzą” z foremek po upieczeniu. Do takich maleńkich orzeszków moim ulubionym nadzieniem jest nutella, do  tych większych klasycznych przygotowuję  krem orzechowy, wkrótce będzie na blogu :).

 

 

Składniki jedną dużą porcję orzeszków (około 160 połówek):

280 g mąki tortowej

200 g masła

100 g cukru pudru

1 czubata łyżka gorzkiego kakao

1 małe jajko

szczypta soli

 

Mąkę, kakao, pokrojone masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko razem ze szczyptą soli roztrzepać w filiżance widelcem i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść ciasto. Wyklejać foremki cieniutką warstwą ciasta- dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić  wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ºC przez około 11-15minut (zależy od wielkości foremek). Odwracać jeszcze ciepłe foremki, orzeszki powinny bez problemu wypadać. Napełniać dowolnym kremem.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl