OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Orzeszki- przepis podstawowy

2 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Ciasto kruche z tego przepisu ładnie oddaje kształt foremek, orzeszki nie kruszą się i zachowują nadany kształt, bez problemu „wychodzą” z foremek po upieczeniu. Do takich maleńkich orzeszków moim ulubionym nadzieniem jest nutella, do  tych większych klasycznych przygotowuję  krem orzechowy, wkrótce będzie na blogu :).

 

 

Składniki jedną dużą porcję orzeszków (około 160 połówek):

280 g mąki tortowej

200 g masła

100 g cukru pudru

1 czubata łyżka gorzkiego kakao

1 małe jajko

szczypta soli

 

Mąkę, kakao, pokrojone masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko razem ze szczyptą soli roztrzepać w filiżance widelcem i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść ciasto. Wyklejać foremki cieniutką warstwą ciasta- dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić  wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ºC przez około 11-15minut (zależy od wielkości foremek). Odwracać jeszcze ciepłe foremki, orzeszki powinny bez problemu wypadać. Napełniać dowolnym kremem.

 

Dodaj komentarz

Dzień dobry, jak cieńka ma być warstwa ciasta?

Dzień dobry, ja staram się robić jak najcieńszą warstwę, żeby zmieściło się więcej nadzienia 😉

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl