Orzeszki- przepis podstawowy
2 grudnia 2016

C
iasto kruche z tego przepisu ładnie oddaje kształt foremek, orzeszki nie kruszą się i zachowują nadany kształt, bez problemu „wychodzą” z foremek po upieczeniu. Do takich maleńkich orzeszków moim ulubionym nadzieniem jest nutella, do tych większych klasycznych przygotowuję krem orzechowy, wkrótce będzie na blogu :).
Składniki jedną dużą porcję orzeszków (około 160 połówek):
280 g mąki tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 małe jajko
szczypta soli
Mąkę, kakao, pokrojone masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko razem ze szczyptą soli roztrzepać w filiżance widelcem i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść ciasto. Wyklejać foremki cieniutką warstwą ciasta- dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ºC przez około 11-15minut (zależy od wielkości foremek). Odwracać jeszcze ciepłe foremki, orzeszki powinny bez problemu wypadać. Napełniać dowolnym kremem.
Dodaj komentarz
Dzień dobry, jak cieńka ma być warstwa ciasta?
Dzień dobry, ja staram się robić jak najcieńszą warstwę, żeby zmieściło się więcej nadzienia 😉