OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wyśmienite ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym i kawałkami ananasa

16 lutego 2017

Email
Print Friendly

Z takim przepisem nie spotkałam się jeszcze nigdzie, bo takie skarby są tylko w zeszycie z przepisami mojej Mamy ;). To kolejny mój smak z dzieciństwa, za którym tęskniłam już od kilku lat! Bardzo prosta, a zarazem bardzo oryginalna receptura to sekret tego ciasta. Świeżutkie wręcz rozpływa się w ustach, nie jest słodkie i za to je uwielbiam. Krem powstaje z połączenia ananasów z  puszki, budyniu śmietankowego, galaretki cytrynowej oraz masła, daje to przepyszny smak i wspaniałą konsystencję. Do tego lekki, mięciutki biszkopt, który dodatkowo można delikatnie nasączyć wodą z odrobiną soku z cytryny.  Szybko zrobię je po raz kolejny, bo znikło w mgnieniu oka i zyskało nowych wielbicieli :) Bardzo polecam!

 

Składniki na dużą blaszkę (około 25 na 38cm): 

5 dużych jaj + szczypta soli

160 g cukru

125 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

5 łyżek oleju

na krem:

1 duża puszka ananasów lub dwie mniejsze 

2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)

2 galaretki cytrynowe (standardowe na 500 ml wody)

1 kostka masła (200g)

dodatkowo: do nasączenia 2 łyżki soku z cytryny+ kilka łyżek wody

 

Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypywać partiami przesiane przez sitko mąki,  delikatnie mieszając całość wyłączonym mikserem lub szpatułką. Na koniec dodać olej i równie delikatnie wymieszać.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 25-30 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu ponoć biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej.

Przygotować krem. Ananasy odcedzić, pokroić na drobne kawałki. Syrop odlać do garnka dodać tyle wody by łącznie były 3 szklanki. Zagotować.

W osobnym naczyniu odmierzyć ponad pół szklanki wody, wsypać budynie i wymieszać dokładnie, wlać do wrzątku, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i ponownie zacznie „bulgotać” ;).  Wyłączyć palnik! Wsypać galaretki, wymieszać dokładnie, następnie dodać pokrojone masło i wmieszać je w masę. Na koniec wrzucić kawałki ananasa i wymieszać wszystko raz jeszcze.

Biszkopt oddzielić nożem od formy, przekroić na dwa blaty. Można delikatnie nasączyć blaty mieszanką wody i soku z cytryny (ja nasączałam tylko górny). Przelać ciepłą masę między dwa blaty biszkoptowe i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. (Zajmuje to minimum godzinę maksymalnie trzy godziny). Z wierzchu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

 

Kilka rad:

*Pamiętajcie by nie piec biszkoptu dłużej niż to konieczne, bo będzie suchy. Wskazówki dla osób, które miewają problem z biszkoptem znajdziesz TUTAJ.

* To czy użyjecie jednej czy dwóch puszek ananasa zależy od Was, jeżeli chcecie by w środku było dużo kawałków ananasa użyjcie dwóch.

* Najlepiej by na puszce było napisane „w lekkim syropie” wtedy ma mniej cukru i jest raczej kwaśny niż słodki. Możecie pokroić je drobniej niż są już pokrojone w puszce, ciasto będzie się ładniej kroić.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Najlepsze ciasto, polecam

Dziękuje za ten przepis 🙂 🙂

Uwielbiamy to ciasto, jest wyjątkowo pyszne i proste

Robiłam je kilka razy, moje dzieci je kochają :)Dzięki za przepis 🙂

Przepyszne, proste ciasto. Uwielbiam takie przepisy. Cud miód

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl