OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wyśmienite ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym i kawałkami ananasa

16 lutego 2017

Email
Print Friendly

Z takim przepisem nie spotkałam się jeszcze nigdzie, bo takie skarby są tylko w zeszycie z przepisami mojej Mamy ;). To kolejny mój smak z dzieciństwa, za którym tęskniłam już od kilku lat! Bardzo prosta, a zarazem bardzo oryginalna receptura to sekret tego ciasta. Świeżutkie wręcz rozpływa się w ustach, nie jest słodkie i za to je uwielbiam. Krem powstaje z połączenia ananasów z  puszki, budyniu śmietankowego, galaretki cytrynowej oraz masła, daje to przepyszny smak i wspaniałą konsystencję. Do tego lekki, mięciutki biszkopt, który dodatkowo można delikatnie nasączyć wodą z odrobiną soku z cytryny.  Szybko zrobię je po raz kolejny, bo znikło w mgnieniu oka i zyskało nowych wielbicieli :) Bardzo polecam!

 

Składniki na dużą blaszkę (około 25 na 38cm): 

5 dużych jaj + szczypta soli

160 g cukru

125 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

5 łyżek oleju

na krem:

1 duża puszka ananasów lub dwie mniejsze 

2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)

2 galaretki cytrynowe (standardowe na 500 ml wody)

1 kostka masła (200g)

dodatkowo: do nasączenia 2 łyżki soku z cytryny+ kilka łyżek wody

 

Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypywać partiami przesiane przez sitko mąki,  delikatnie mieszając całość wyłączonym mikserem lub szpatułką. Na koniec dodać olej i równie delikatnie wymieszać.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 25-30 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu ponoć biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej.

Przygotować krem. Ananasy odcedzić, pokroić na drobne kawałki. Syrop odlać do garnka dodać tyle wody by łącznie były 3 szklanki. Zagotować.

W osobnym naczyniu odmierzyć ponad pół szklanki wody, wsypać budynie i wymieszać dokładnie, wlać do wrzątku, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i ponownie zacznie „bulgotać” ;).  Wyłączyć palnik! Wsypać galaretki, wymieszać dokładnie, następnie dodać pokrojone masło i wmieszać je w masę. Na koniec wrzucić kawałki ananasa i wymieszać wszystko raz jeszcze.

Biszkopt oddzielić nożem od formy, przekroić na dwa blaty. Można delikatnie nasączyć blaty mieszanką wody i soku z cytryny (ja nasączałam tylko górny). Przelać ciepłą masę między dwa blaty biszkoptowe i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. (Zajmuje to minimum godzinę maksymalnie trzy godziny). Z wierzchu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

 

Kilka rad:

*Pamiętajcie by nie piec biszkoptu dłużej niż to konieczne, bo będzie suchy. Wskazówki dla osób, które miewają problem z biszkoptem znajdziesz TUTAJ.

* To czy użyjecie jednej czy dwóch puszek ananasa zależy od Was, jeżeli chcecie by w środku było dużo kawałków ananasa użyjcie dwóch.

* Najlepiej by na puszce było napisane „w lekkim syropie” wtedy ma mniej cukru i jest raczej kwaśny niż słodki. Możecie pokroić je drobniej niż są już pokrojone w puszce, ciasto będzie się ładniej kroić.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Czy przechowywać w lodówce?

Ciasto zachęcające, na pewno opiekę jak przyjedzie córka z wnusiami.

Przepyszne

bardzo dobre jest to ciasto

Super przepis🙂 Biszkopt wyszedł super wysoki i nie za słodnki w sam raz.A ta masa jest poprostu świetna. Zapisze sobie ten przepis bo będe często robić. Wow 🙌

Zrobiłam I powiem że ciasto jest rewelacja. Biszkopt bez proszku do pieczenia- puch. Masa wyśmienita. Zazwyczaj jak piekę to często coś modyfikuję, albo za mało masy, albo coś wrzucę do składników więcej, bądź zamienię. Tym razem czytając przepis wszystko było jak dla mnie tip top. Dziękuję bardzo za wspaniały przepis!!! POLECAM mniammmmmmm

Please post the recipe in English and the ingredients in grams

Can you please post the recipe in English

Zrobiłam.Jak dla mnie biszkopt za słodki.Reszta ok

can you please post this recipe in English, it looks so good, and I really like to make it, thank you

Biszkopt puch – nie jadłam lepszego, a masa mega orzeźwiająca – polecam

Witam. A do ciasta nie daje się proszku do pieczenia ?

Biszkopt mi wyszedł niebiański 🙂 i krem ananasowy też super. Ciasto R E W E L A C J A!

Upieklam dzisiaj jescze jest w lodowce okaze sie niedlugo

Bardzo dobre

Szybkie, proste i dobre 🙂 polecam 🙂

Wyprobowalam, bardzo dobre, a do tego szybkie i proste. Polecam 🙂

Wygląda wyśmienicie i tak pewnie smakuje .Dzięki wielkie za przepis, już nie mogę się doczekać kiedy je upiekę I będę się nim delektować. Bożena

Ciasto upieczone na te Święta Wielkanocne,i co?…pycha rewelacja i upieczone będzie jeszcze nie jeden raz.Dziękuję.

Robie podobne ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki i galaretkami agrestowymi. Też jest pyszne 🙂

Będę dziś robić 🙂

Zrobiłam to ciasto na Boże Narodzenie zamiast jabłecznika, pyyychotka😍 W tym tygodniu koniecznie powtórka, już nie mogę sie doczekać🍰

Dzień dobry, a o jakich pojemnosciach dokladnie mowa jesli chodzi o “duza” i “mala” puszke ananasa? Mam w domu dwie puszki anana w plastrach w lekkim dyropie o wadze 565 g. Taka jedna puszka bedzie jako duza, czy mala?
Pozdrawiam 🙂

Najlepsze ciasto, polecam

Dziękuje za ten przepis 🙂 🙂

Uwielbiamy to ciasto, jest wyjątkowo pyszne i proste

Robiłam je kilka razy, moje dzieci je kochają :)Dzięki za przepis 🙂

Przepyszne, proste ciasto. Uwielbiam takie przepisy. Cud miód

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl