Wyśmienite ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym i kawałkami ananasa
16 lutego 2017

Z takim przepisem nie spotkałam się jeszcze nigdzie, bo takie skarby są tylko w zeszycie z przepisami mojej Mamy ;). To kolejny mój smak z dzieciństwa, za którym tęskniłam już od kilku lat! Bardzo prosta, a zarazem bardzo oryginalna receptura to sekret tego ciasta. Świeżutkie wręcz rozpływa się w ustach, nie jest słodkie i za to je uwielbiam. Krem powstaje z połączenia ananasów z puszki, budyniu śmietankowego, galaretki cytrynowej oraz masła, daje to przepyszny smak i wspaniałą konsystencję. Do tego lekki, mięciutki biszkopt, który dodatkowo można delikatnie nasączyć wodą z odrobiną soku z cytryny. Szybko zrobię je po raz kolejny, bo znikło w mgnieniu oka i zyskało nowych wielbicieli :) Bardzo polecam!
Składniki na dużą blaszkę (około 25 na 38cm):
5 dużych jaj + szczypta soli
160 g cukru
125 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
na krem:
1 duża puszka ananasów lub dwie mniejsze
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
2 galaretki cytrynowe (standardowe na 500 ml wody)
1 kostka masła (200g)
dodatkowo: do nasączenia 2 łyżki soku z cytryny+ kilka łyżek wody
Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypywać partiami przesiane przez sitko mąki, delikatnie mieszając całość wyłączonym mikserem lub szpatułką. Na koniec dodać olej i równie delikatnie wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 25-30 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu ponoć biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej.
Przygotować krem. Ananasy odcedzić, pokroić na drobne kawałki. Syrop odlać do garnka dodać tyle wody by łącznie były 3 szklanki. Zagotować.
W osobnym naczyniu odmierzyć ponad pół szklanki wody, wsypać budynie i wymieszać dokładnie, wlać do wrzątku, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i ponownie zacznie „bulgotać” ;). Wyłączyć palnik! Wsypać galaretki, wymieszać dokładnie, następnie dodać pokrojone masło i wmieszać je w masę. Na koniec wrzucić kawałki ananasa i wymieszać wszystko raz jeszcze.
Biszkopt oddzielić nożem od formy, przekroić na dwa blaty. Można delikatnie nasączyć blaty mieszanką wody i soku z cytryny (ja nasączałam tylko górny). Przelać ciepłą masę między dwa blaty biszkoptowe i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. (Zajmuje to minimum godzinę maksymalnie trzy godziny). Z wierzchu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Kilka rad:
*Pamiętajcie by nie piec biszkoptu dłużej niż to konieczne, bo będzie suchy. Wskazówki dla osób, które miewają problem z biszkoptem znajdziesz TUTAJ.
* To czy użyjecie jednej czy dwóch puszek ananasa zależy od Was, jeżeli chcecie by w środku było dużo kawałków ananasa użyjcie dwóch.
* Najlepiej by na puszce było napisane „w lekkim syropie” wtedy ma mniej cukru i jest raczej kwaśny niż słodki. Możecie pokroić je drobniej niż są już pokrojone w puszce, ciasto będzie się ładniej kroić.
Dodaj komentarz
Czy przechowywać w lodówce?
Nie ma takiej konieczności 🙂
Ciasto zachęcające, na pewno opiekę jak przyjedzie córka z wnusiami.
Polecam 🙂
Przepyszne
<3
bardzo dobre jest to ciasto
Też tak uważam 😉 Dziękuję za komentarz!
Super przepis🙂 Biszkopt wyszedł super wysoki i nie za słodnki w sam raz.A ta masa jest poprostu świetna. Zapisze sobie ten przepis bo będe często robić. Wow 🙌
O jakże mi miło <3 Dziękuję!
Zrobiłam I powiem że ciasto jest rewelacja. Biszkopt bez proszku do pieczenia- puch. Masa wyśmienita. Zazwyczaj jak piekę to często coś modyfikuję, albo za mało masy, albo coś wrzucę do składników więcej, bądź zamienię. Tym razem czytając przepis wszystko było jak dla mnie tip top. Dziękuję bardzo za wspaniały przepis!!! POLECAM mniammmmmmm
Bardzo się cieszę Danusiu!! Dziękuję za wiadomość <3
Please post the recipe in English and the ingredients in grams
Can you please post the recipe in English
Zrobiłam.Jak dla mnie biszkopt za słodki.Reszta ok
can you please post this recipe in English, it looks so good, and I really like to make it, thank you
Biszkopt puch – nie jadłam lepszego, a masa mega orzeźwiająca – polecam
O jak fajnie 🙂 Dziękuję, pozdrawoam ;*
Witam. A do ciasta nie daje się proszku do pieczenia ?
Ja do biszkoptu nie daję proszku, czasami do takiego z dodatkiem kakao, do jasnego nigdy. Proszę zrobić wg uznania 🙂
Biszkopt mi wyszedł niebiański 🙂 i krem ananasowy też super. Ciasto R E W E L A C J A!
Bardzo się cieszę <3 Pozdrawiam :*
Upieklam dzisiaj jescze jest w lodowce okaze sie niedlugo
Bardzo dobre
Cieszę się <3
Szybkie, proste i dobre 🙂 polecam 🙂
Dziękuję Joasiu <3 pozdrawiam :*
Wyprobowalam, bardzo dobre, a do tego szybkie i proste. Polecam 🙂
Uwielbiam takie wiadomości <3 Serdecznie pozdrawiam :*
Wygląda wyśmienicie i tak pewnie smakuje .Dzięki wielkie za przepis, już nie mogę się doczekać kiedy je upiekę I będę się nim delektować. Bożena
Cała przyjemność po mojej stronie <3 Dzięki Bożenko za wiadomość 🙂 Daj znać czy Ci smakowało jak zrobisz :* :*
Ciasto upieczone na te Święta Wielkanocne,i co?…pycha rewelacja i upieczone będzie jeszcze nie jeden raz.Dziękuję.
Niezmiernie się cieszę Basiu 🙂 Dziękuję za dobre wieści 😉 :*
Robie podobne ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki i galaretkami agrestowymi. Też jest pyszne 🙂
Brzmi pysznie <3 Dziękuję za wiadomość 🙂
Będę dziś robić 🙂
Zrobiłam to ciasto na Boże Narodzenie zamiast jabłecznika, pyyychotka😍 W tym tygodniu koniecznie powtórka, już nie mogę sie doczekać🍰
Dzień dobry, a o jakich pojemnosciach dokladnie mowa jesli chodzi o “duza” i “mala” puszke ananasa? Mam w domu dwie puszki anana w plastrach w lekkim dyropie o wadze 565 g. Taka jedna puszka bedzie jako duza, czy mala?
Pozdrawiam 🙂
Hej Anastazja 🙂 Taka puszka to raczej ta mniejsza 😉 Ciasto będzie dobre, ale jeśli chcesz by było bardziej ananasowe i grubsze to użyj dwóch takich puszek :). Pozdrawiam :*
Najlepsze ciasto, polecam
Bardzo się cieszę 🙂
Dziękuje za ten przepis 🙂 🙂
Uwielbiamy to ciasto, jest wyjątkowo pyszne i proste
Robiłam je kilka razy, moje dzieci je kochają :)Dzięki za przepis 🙂
SUPER 🙂
Przepyszne, proste ciasto. Uwielbiam takie przepisy. Cud miód