OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Placek drożdżowy z rabarbarem

30 maja 2017

Email
Print Friendly

Drożdżowy wypiek z rabarbarem to coś czego nie mogę sobie odmówić na przełomie maja i czerwca… Ciasto jest bardzo miękkie, długo pozostaje świeże i świetnie komponuje się z rabarbarem i kruszonką. Warstwa ciasta drożdżowego jest dość cienka, a rabarbaru i kruszonki dużo (choć na zdjęciach kruszonka jest już mocno zredukowana przez moje dzieci :D). Ciasto szybko znika i oczywiście najlepiej smakuje na świeżym powietrzu. Polecam wypróbować póki jeszcze trwa sezon na rabarbar :).

 

 

 

* * *

Składniki na placek o wymiarach 25 na 35cm:

300 g mąki

125 g masła

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

 1 łyżka cukru wanilinowego

30 g świeżych drożdży + łyżeczka mleka + łyżeczka cukru

3 żółtka

1/3 łyżeczki soli

nadzienie:

5 pędów rabarbaru pokrojonych na plasterki o grubości około 1 cm

na kruszonkę:

  135g mąki, 75g cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 90g roztopionego masła

 

* * *

Przygotować ciasto drożdżowe. Do dużej miski przesiać mąkę. W małej miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką mleka i cukru- powinny stać się płynne.

W rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika. Wlać zimne mleko, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, energicznie mieszać, a gdy mieszanka będzie letnia dodać do rondelka  żółtka i roztrzepać całość rózgą kuchenną. Na koniec wlać do mieszanki płynne drożdże. Przelać wszystko do miski z mąką i wyrabiać na gładkie ciasto przez około 5-7 minut (bardzo dobrze wyrabia się ciasto ręcznym mikserem z zamocowanymi hakami do ciasta drożdżowego). Zarobione ciasto zgarnąć sylikonową łopatką i uformować półkulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej  godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia blachę  o wymiarach 25/35cm. Dłonie natłuścić olejem, wyłożyć ciasto do blaszki  i uformować równy prostokąt. Rozłożyć rabarbar, blachę nakryć czystą ściereczką  i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

W międzyczasie zagnieść z podanych wyżej składników kruszonkę i rozłożyć ją na wyrośniętm cieście. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastem i piec je około pół godziny- aż do zarumienienia się kruszonki. Wystudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

 

* * *

 

 

 

 

Dodaj komentarz

To najlepsze ciasto drożdżowe.Piekłam już z wiśniami,jagodami a teraz królują na nim śliwki.

to nasze ukochane drożdżowe ciasto w zeszłym sezonie robiłam je kilka razy i w tym roku też już pierwsze zjedzone. Nigdy bym nie przypuszczała, że sama upiekę drożdżowe i że się za każdym razem uda! W dodatku jest przepyszne, nie wysycha szybko. Dziękuję pięknie

Drożdżowiec, nie tylko z rabarbarem, zawsze i wszędzie!!! Piękne zdjęcia!

Zjawiskowe, apetyczne zdjęcia. Podziwiam i uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Pozdrawiam

Z wytęsknieniem czekam na Twoje przepisy i zdjęcia… Jak zwykle pięknie

Będę robić jutro 🙂 Rabarbaru w ogrodzie mam pod dostatkiem i nie wiedziałam co mam z nim robić 😀

Wygląda przepysznie, zdjęcia piękne…

Piękne zdjęcia <3 Dziękuje za przepis-takiego drożdżowego szukałam,cienkie z dużą ilością rabarbaru i kruszonki to jest to. BOMBA

Synuś uroczy :):) Ciasto na pewno pyszne, a bukiecik prześliczny z tymi niebieskimi kwiatuszkami

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl