Placek drożdżowy z rabarbarem
30 maja 2017

Drożdżowy wypiek z rabarbarem to coś czego nie mogę sobie odmówić na przełomie maja i czerwca… Ciasto jest bardzo miękkie, długo pozostaje świeże i świetnie komponuje się z rabarbarem i kruszonką. Warstwa ciasta drożdżowego jest dość cienka, a rabarbaru i kruszonki dużo (choć na zdjęciach kruszonka jest już mocno zredukowana przez moje dzieci :D). Ciasto szybko znika i oczywiście najlepiej smakuje na świeżym powietrzu. Polecam wypróbować póki jeszcze trwa sezon na rabarbar :).
* * *
Składniki na placek o wymiarach 25 na 35cm:
300 g mąki
125 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
30 g świeżych drożdży + łyżeczka mleka + łyżeczka cukru
3 żółtka
1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
5 pędów rabarbaru pokrojonych na plasterki o grubości około 1 cm
na kruszonkę:
135g mąki, 75g cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 90g roztopionego masła
* * *
Przygotować ciasto drożdżowe. Do dużej miski przesiać mąkę. W małej miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką mleka i cukru- powinny stać się płynne.
W rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika. Wlać zimne mleko, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, energicznie mieszać, a gdy mieszanka będzie letnia dodać do rondelka żółtka i roztrzepać całość rózgą kuchenną. Na koniec wlać do mieszanki płynne drożdże. Przelać wszystko do miski z mąką i wyrabiać na gładkie ciasto przez około 5-7 minut (bardzo dobrze wyrabia się ciasto ręcznym mikserem z zamocowanymi hakami do ciasta drożdżowego). Zarobione ciasto zgarnąć sylikonową łopatką i uformować półkulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny - ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25/35cm. Dłonie natłuścić olejem, wyłożyć ciasto do blaszki i uformować równy prostokąt. Rozłożyć rabarbar, blachę nakryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie zagnieść z podanych wyżej składników kruszonkę i rozłożyć ją na wyrośniętm cieście. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastem i piec je około pół godziny- aż do zarumienienia się kruszonki. Wystudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
* * *
Dodaj komentarz
Ile razy ja już piekłam to ciasto,i z różnymi owocami to nie zliczę,ale zawsze myślę o Pani która ten przepis zamieściła na swoim blogu.Dziękuję P.Dario,to najlepsze ciasto drożdżowe.
To najlepsze ciasto drożdżowe.Piekłam już z wiśniami,jagodami a teraz królują na nim śliwki.
Basiu bardzo dziękuję za tę wiadomość <3 Bardzo! :*
to nasze ukochane drożdżowe ciasto w zeszłym sezonie robiłam je kilka razy i w tym roku też już pierwsze zjedzone. Nigdy bym nie przypuszczała, że sama upiekę drożdżowe i że się za każdym razem uda! W dodatku jest przepyszne, nie wysycha szybko. Dziękuję pięknie
Bardzo się cieszę, dzięki za wiadomość 🙂
Drożdżowiec, nie tylko z rabarbarem, zawsze i wszędzie!!! Piękne zdjęcia!
Dzięki Dorotko 🙂 Pozdrawiam :* i polecam przepis 😉
Zjawiskowe, apetyczne zdjęcia. Podziwiam i uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Pozdrawiam
Dziękuje Beatko, Pozdrawiam :* <3
Z wytęsknieniem czekam na Twoje przepisy i zdjęcia… Jak zwykle pięknie
<3 <3 <3
Będę robić jutro 🙂 Rabarbaru w ogrodzie mam pod dostatkiem i nie wiedziałam co mam z nim robić 😀
Daj znać jak wyszło 😉 :*
Wygląda przepysznie, zdjęcia piękne…
:* :*
Piękne zdjęcia <3 Dziękuje za przepis-takiego drożdżowego szukałam,cienkie z dużą ilością rabarbaru i kruszonki to jest to. BOMBA
Dziękuje! :*
Synuś uroczy :):) Ciasto na pewno pyszne, a bukiecik prześliczny z tymi niebieskimi kwiatuszkami
Dziękuje, też mam słabość do tych niebieskich kwiatuszków 🙂