Aksamitne serniczki jagodowe
10 października 2015
Wspaniałe serniczki na zimno o mocno jagodowym smaku z pewnością Wam zasmakują ;) Łączą w sobie aksamitną konsystencję lekko kwaśnego sernika oraz delikatność i kremowy smak słodkiej bitej śmietany. Całość wieńczą świeże owoce i odrobina cukru pudru. Wszystko razem pysznie się komponuje i wzajemnie uzupełnia. Mmmmm ;)
Składniki na 5 porcji:
2 szklanki twarogu sernikowego w wiaderku lub serków homegenizowanych śmietankowych
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru (lub odrobinę więcej)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
3 czubate łyżeczki cukru pudru
+ jagody/ borówki amerykańskie do dekoracji minimum 1 łyżka na każdy deser (im więcej tym lepiej).
Jagody zblendować z cukrem i przetrzeć przez sitko do miski, dodać sok z cytryny, serek i zmiksować całość.
W naczyniu z miarką odmierzyć 3 łyżki wrzątku (45 ml) i od razu wsypać żelatynę, energicznie mieszać, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Lekko przestudzić ale jeszcze ciepłą, płynną żelatynę przelać do masy sernikowej i dokładnie zmiksować. Przelewać do przygotowanych szklanek/słoiczków/ lub pucharków. Z wierzchu zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas tężenia (około 2 h minimum).
Ubić śmietankę, pod koniec dodać cukier puder przesiany przez sitko i jeszcze króciutko ubijać. Rozłożyć bitą śmietnę na stężałe serniczki używając rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub łyżki.
Na wierzchu nakładać po czubatej łyżce jagód/ borówek amerykańskich i podawać :)
Dodaj komentarz