Babeczki cynamonowo-pomrańczowe
10 października 2015

„
C
ynamon i pomarańcza”- tak nazywa się olejek zapachowy, którego naturalny aromat unosi się w naszej kuchni od początku grudnia, następnie towarzyszy świątecznym porządkom, pieczeniu ciasteczek, dekorowaniu choinki i długim zimowym wieczorom…Taka nasza mała tradycja ;) Zapach ten tak dobrze mi się kojarzy, że postanowiłam zrobić babeczki, o cynamonowo-pomarańczowym smaku -babeczki, które smakują i pachną świętami :)
Składniki na 10 babeczek:
70 g masła
120 g kwaśnej śmietany 18 %
2 jajka
105 g cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (lub „Cukru z prawdziwą wanilią” np. Kamis)
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z 1 dużej pomarańczy (należy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu pomarańczy, następnie zetrzeć tylko pomarańczową część skórki na drobnej tarce )
150 g mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Na krem:
250 g mascarpone
½ szklanki śmietany kremówki 30%
4 czubate łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
1 pomarańcza (dobrze umyta i osuszona-potrzebna będzie tylko skórka)
2 mandarynki
kora cynamonu (lub odrobina cynamonu mielonego do oprószenia)
Masło roztopić i wystudzić. Do miski przełożyć śmietanę, wbić jajka, wlać roztopione masło, dodać cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy- wszystko roztrzepać dokładnie za pomocą rózgi kuchennej. Do masy przesiać przez sitko mąkę, cynamon i sodę i wymieszać całość.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masę przekładać do foremek tak by sięgała do ¾ ich wysokości. Piec około 20-25 minut.
Babeczki wystudzić. Ściąć ewentualne „górki” wyrównując powierzchnię babeczek.
Przygotować krem. Do naczynia do ubijania przełożyć mascarpone i wlać kremówkę, następnie ubijać, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Przez sitko przesiać cukier puder, wsypać cynamon i jeszcze chwilkę miksować (krótko). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorować babeczki.
Bezpośrednio na babeczki zetrzeć na drobnej tarce korę cynamonu (lub oprószyć je odrobiną mielonego cynamonu).
Z pomarańczy za pomocą ostrej obieraczki do ziemniaków ściąć delikatnie pomarańczową część skórki, następnie pokroić w drobniutką kosteczkę i obsypać nią babeczki.
Na koniec udekorować kawałkami mandarynek. Babeczki są przepyszne :)
Dodaj komentarz