OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Babeczki cynamonowo-pomrańczowe

10 października 2015

Email
Print Friendly

Cynamon i pomarańcza”- tak nazywa się olejek zapachowy, którego naturalny aromat unosi się w naszej kuchni od początku grudnia, następnie towarzyszy świątecznym porządkom, pieczeniu ciasteczek, dekorowaniu choinki i długim zimowym wieczorom…Taka nasza mała tradycja ;) Zapach ten tak dobrze mi się kojarzy, że postanowiłam zrobić babeczki, o cynamonowo-pomarańczowym smaku -babeczki, które smakują i pachną świętami :)

 

 

Składniki na 10 babeczek:

70 g masła

120 g kwaśnej śmietany 18 %

2 jajka

105 g cukru

1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (lub „Cukru z prawdziwą wanilią” np. Kamis)

2 łyżki soku z pomarańczy

skórka starta z 1 dużej pomarańczy (należy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu pomarańczy, następnie zetrzeć tylko pomarańczową część skórki na drobnej tarce )

150 g mąki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

Na krem:

250 g mascarpone

½ szklanki śmietany kremówki 30%

4 czubate łyżeczki cukru pudru

1 płaska łyżeczka cynamonu

Do dekoracji:

1 pomarańcza (dobrze umyta i osuszona-potrzebna będzie tylko skórka)

2 mandarynki

kora cynamonu (lub odrobina cynamonu mielonego do oprószenia)

 

Masło roztopić i wystudzić. Do miski przełożyć śmietanę, wbić jajka, wlać roztopione masło, dodać cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy- wszystko roztrzepać dokładnie za pomocą rózgi kuchennej. Do masy przesiać przez sitko mąkę, cynamon i sodę i wymieszać całość.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masę przekładać do foremek tak by sięgała do ¾ ich wysokości. Piec około 20-25 minut.

Babeczki wystudzić. Ściąć ewentualne „górki” wyrównując powierzchnię babeczek.

Przygotować krem. Do naczynia do ubijania przełożyć mascarpone i wlać kremówkę, następnie ubijać, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Przez sitko przesiać cukier puder, wsypać cynamon i jeszcze chwilkę miksować (krótko). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorować babeczki.

Bezpośrednio na babeczki zetrzeć na drobnej tarce korę cynamonu (lub oprószyć je odrobiną mielonego cynamonu).

Z pomarańczy za pomocą ostrej obieraczki do ziemniaków ściąć delikatnie pomarańczową część skórki, następnie pokroić w drobniutką kosteczkę i obsypać nią babeczki.

Na koniec udekorować kawałkami mandarynek. Babeczki są przepyszne :)

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl