Babeczki drożdżowe z rabarbarem
10 października 2015

Malutkie, puchate drożdżówki w formie uroczych babeczek… A czemu nie :) Są zrobione na bazie jednego z moich ulubionych przepisów na cisto drożdżowe- bardzo delikatnego i maślanego. Im więcej uda się Wam włożyć rabarbaru do środka- tym będą smaczniejsze. Znikają jeszcze ciepłe :)
Składniki na 10 babeczek:
24 g drożdży
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka mleka
80 g masła
50 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru
¼ łyżeczki soli
180 g mąki
Dodatkowo:
1 długi pęd rabarbaru + 1 łyżeczka cukru
1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania )
na kruszonkę :
50 g miękkiego masła
16 g cukru wanilinowego
35 g cukru
75 g mąki
Drożdże umieścić w małej miseczce, zasypać cukrem wanilinowym, dodać łyżeczkę mleka i rozetrzeć. Masło roztopić w rondelku. Do ciepłego płynnego masła wlać pozostałe 50 ml mleka-całość powinna być letnia. Jajko i żółtko roztrzepać razem z cukrem i solą
A teraz wszystko łączymy …
Do miski wsypać mąkę, wlać roztrzepane jaka z cukrem i solą, dodać mleko z masłem, a na koniec płynne drożdże- wszystko wymieszać, następnie wyrabiać mikserem z zamocowanymi hakami lub ręcznie. Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, to znak, że jest już gotowe do wyrastania. Uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny.
W międzyczasie…
Rabarbar pokroić na plasterki, następnie umieścić w miseczce, dodać cukier i wymieszać.
Z podanych składników kruszonkę.
Przygotować formę na muffinki- gniazda dokładnie wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć delikatnie mąką.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, następnie podzielić na 10 równych kulek (około 45 g każda). Każdą część rozpłaszczyć na dłoni, na środku umieścić rabarbar (po 5-7 plasterków) następnie zlepić ciasto (w jednym punkcie nad rabarbarem). Układać w przygotowanej formie łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Białko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować wyrośnięte bułeczki i oprószyć kruszonką.
Piec 13-15 minut- na złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wyjmować z formy delikatnie podważając np. sylikonową szpatułką.
Dodaj komentarz
Ulubione babeczki moich dzieci, dziękuje za przepis :*
Bardzo się cieszę Emilio, całuję!