Babeczki piernikowe z gruszką
10 października 2015

Tak to już u nas jest, że cały okres „choinkowy” usłany jest deserami i wypiekami , które pachną świętami :) Te wspaniałe babeczki, są jednymi z moich ulubionych zimowych pyszności i z pewnością zasmakują wszystkim wielbicielom aromatycznych, korzennych przypraw. Dzięki gruszce, która świetnie komponuje się ze smakiem piernika, babeczki są wilgotne i długo zachowują świeżość.Proste i bardzo smaczne-idealne na leniwe świąteczne popołudnia :)
Składniki na 10 babeczek:
2 jajka
100 g masła
100 g drobnego brązowego cukru
80 g mąki
10 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża gruszka
Gruszkę obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
Do jednej miski wsypać mąkę, kakao, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jedno jajko i nadal ucierać, po chwili dodać drugie jajko i jeszcze chwilę miksować. Do masy przesiać przez sitko przygotowane sypkie składniki. Najpierw zamieszać całość łyżką , następnie połączyć wszystko mikserem- do momentu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Na koniec wrzucić pokrojoną gruszkę i wmieszać ją w cisto.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.Przygotować formę na muffinki i wypełnić ją papilotkami. Nakładać ciasto niewiele ponad połowę wysokości papilotek.
Piec około 20-25 minut.
Są smaczne zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu :)
Dodaj komentarz