OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Babeczki z bitą śmietaną i frużeliną cytrynowo-jabłkową

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Babeczki, które zrobiłam piękną, wczesną wiosną, ale gdy ciężko było jeszcze o świeże polskie owoce. Jak zazwyczaj, moje babeczki biszkoptowe musiały mieć nadzienie więc zrobiłam je z tego co akurat miałam- czyli jabłka i cytryny, w ten sposób powstała lekko kwaśna frużelina jabłkowa, ale o wyraźnej cytrynowej nucie. Tutaj jabłka są nośnikiem cytrynowego smaku :) Bitą śmietanę posłodziłam odrobinę bardziej niż zwykle, by wszystko się równoważyło i w ten sposób uzyskałam bardzo ciekawe w smaku babeczki :)

 

 

Składniki na  12 sztuk:

3 jajka

100 g cukru

75 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

skórka otarta z cytryny

na frużelinę cytrynowo-jabłkową:

1 średnie jabłko

1 i ½ łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

¼ szklanki (4 łyżki) wody (lub soku jabłkowego)

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody

Dodatkowo:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

1 opakowanie śmietanfixu

2 lekko czubate łyżki cukru pudru (przesiane przez sitko)

 

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Cytrynę umyć, otrzeć żółtą skórkę i dodać do piany. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich pianę, tak by papilotki były wypełnione do 3/4 wysokości. Można przełożyć masę do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem i w ten sposób wyciskać ciasto do papilotek. Piec przez około 15 minut. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, być delikatnie zarumienione, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu czysty i suchy. Najważniejsze jednak jest by nie przesuszyć babeczek w piekarniku i nie piec ich dłużej niż to konieczne. Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Przygotować frużelinę. Jabłko obrać i pokroić w niedużą kostkę, umieścić w rondelku. Na jabłka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wodę – wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Do wrzątku wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie i energicznie mieszać-gdy całość ponownie zacznie „bulgotać” zdjąć z palnika. Wystudzić. Z babeczek wydrążyć środki, nałożyć po 1-2 łyżeczki frużeliny.

Śmietankę lekko ubić dodać cukier puder przesiany przez sitko oraz śmiatanfix i ubijać do otrzymania odpowiedniej gęstości. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. 

(Użyłam tylki „Wilton 1 M” i wyciskałam małe gwizdki jedna obok drugiej, dodatkowo udekorowałam babeczki kwiatami kwitnącej aronii.)

Schłodzić w lodówce i podawać.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl