Babeczki z jabłkami i z kremem cynamonowo-wanilowym
10 października 2015
T
e babeczki musiały trochę poczekać zanim powstały… Wszystko zaczęło się kilka miesięcy przed świętami, kiedy to udało mi się kupić te jedyne w swoim rodzaju bożonarodzeniowe z ozdobnymi pikami :) Tak bardzo mi się podobają, że chciałam podać w nich naprawdę wyjątkowe babeczki i myślę, że się udało :) W smaku przypominają jabłecznik z bitą śmietaną i cynamonem - dla mnie, jedne najlepszych jakie jadłam. Poza tym są proste i szybkie w przygotowaniu :) Warto je zrobić przynajmniej raz w okresie świątecznym-u nas to już kilkuletnia tradycja :) Jedna babeczka z powodzeniem zastępuje kawałek ciasta, a przy tym elegancko się prezentuje. Baaaaaaaaaardzo polecam!
Mam do nich wyjątkowy sentyment bo oczywiście kojarzą mi się ze świętami, ale również dlatego, że to jeden z moich pierwszych autorskich przepisów :)
Składniki na 9 babeczek:
1 małe jajko
95 g brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu greckiego
185 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko pokrojone w kostkę
Składniki na krem:
1 szklanka śmietany kremówki dobrze schłodzonej
2 łyżki mascarpone dobrze schłodzonego
1 łyżeczka cynamonu + odrobina do oprószenia babeczek
1 łyżeczka pasty z nasion wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżka cukru pudru lub cukru z wanilią
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Jabłko umyć, obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
W jednej misce roztrzepać jajko z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i jogurtem, najlepiej używając do tego zwykłej rózgi kuchennej. Do drugiej miski przesiać pozostałe składniki sypkie. Połączyć zawartość obu naczyń i krótko mieszać całość- aż do połączenia składników.
Do foremki na muffinki włożyć 9 papilotek (o średnicy górnej 8 cm) do każdej nakładamy niepełną łyżkę ciasta, następnie do każdej po łyżce kosteczek jabłkowych i przykrywamy je kolejną łyżką ciasta. Można też wymieszać jabłka z ciastem od razu i nakładać do papilotek. Papilotki maja być wypełnione do ¾ wysokości, a ciasto wyrównane. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut. Babeczki wyjąć z foremki i wystudzić.
Przygotować krem. W misce umieścić kremówkę i serek –ubić do otrzymania gęstej masy (nie dłużej).Dodać pozostałe składniki i króciutko ale energicznie miksować do połączenia składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować wystudzone babeczki (jeżeli zbytnio wyrosły na środku, przed dekoracją można delikatnie ściąć ‘czubek’ ostrym nożem). Oprószyć delikatnie cynamonem i podawać. W razie konieczności przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Smacznego :)
Dodaj komentarz