Chrupiące ciastka owsiane z rodzynkami i skórką pomarańczy
10 października 2015
Te owsiane ciastka są dla wszystkich, którzy lubią sobie pochrupać :) Są bardzo treściwe i spokojnie można zapakować je jako zdrowy dodatek do drugiego śniadania. Niewielki dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej nadaje im dużo smaku i aromatu, a płatki, otręby i rodzynki zapewniają źródło energii i cennego błonnika :)
Składniki na 18- 20 dużych ciastek :
50 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 jajko
90 g mąki
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
130 g płatków owsianych
30 g płatków jęczmiennych (lub żytnich)
20 g otrębów owsianych (lub innych)
100 g rodzynek
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
W misce utrzeć masło z cukrem, wbić jajko i dalej ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą oraz dodać szczyptę soli. Wsypać płatki, otręby i bakalie i dokładnie je wmieszać w ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 175 ºC.
Przygotować 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Formować ciastka i układać je na blaszce zachowując odstępy.
Piec około 12- 15 minut- aż ciastka ładnie się zarumienią. Przechowywać w puszce lub słoiku.
Dodaj komentarz
Wypieki przesmaczne, wyglądają cudnie, gratulacje!
Bardzo dziękję Ewo, serdecznie pozdrawiam :*