Ciasto bezowe z jeżynami i płatkami róż
10 października 2015

T
ym razem beza w formie ciasta (wspominałam już, że uwielbiam robić bezy?? Tak na pewno wspominałam ;) Pieczemy ją trochę dłużej niż „ Klasyczną Pavlovą”, ma chrupiąco-ciągnącą się konsystencję. Jest przepyszna, lekko kwaśne jeżyny i białe porzeczki idealnie do niej pasują, a płatki róż dodają nie tylko fajnego posmaku ale również wdzięku. Z resztą sami oceńcie i koniecznie wypróbujcie! To jedna z łatwiejszych form bezy, bo nawet jeżeli piana nie będzie super sztywna to ciasto się uda (nie trzeba tu formować gniazdek, ani półkuli- co wymaga bardzo sztywnej piany) więc bez obaw może to być Wasza pierwsza w życiu beza :)
Składniki na około 9-12 porcji:
na spód:
180 g białek dokładnie oddzielonych od żółtek (z 5 dużych jaj)
szczypta soli
250 g cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
czerwony barwnik spożywczy (można pominąć
)
Na wierzch:
500 ml śmietany kremówki (najlepiej takiej krótkoterminowej, bo jest o wiele smaczniejsza niż UHT)
2 łyżeczki cukru pudru (tylko dla przełamania smaku- beza jest wystarczająco słodka)
2 opakowania śmietanfixu
2 łyżeczki konfitury z płatków róży (jeżeli macie dostęp)
około 400 g jeżyn
150 g białej porzeczki
płatki z jednej ekologicznej róży (takiej z ogrodu, nie pryskanej)
ewentualnie całe różyczki do dekoracji
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany).
Razem z cukrem dodawać również barwnik (kolor powinien być dość intensywny, bo beza po upieczeniu blednie).
Pod koniec dodać przesianą przez małe sitko skrobię oraz wlać sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Przygotować prostokątną blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. (Papier można przykleić do blaszki w kilku miejscach, używając do tego odrobiny piany).
Przełożyć ubitą bezę na blaszkę i za pomocą sylikonowej szpatułki uformować prostokąt o wymiarach około 25 na 35 cm.
Włożyć bezę do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 8-10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 2 h .
Beza może delikatnie popękać.
Wyłączyć i uchylić piekarnik - w ten sposób wystudzić bezę przez około 2 h.
Na krótko przed podaniem dokończyć ciasto.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i śmietanfixami (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śmietanfixu).
Dodać konfiturę z płatków róży i wymieszać ze śmietaną (opcjonalnie).
Rozsmarować krem na bezie.
Rozłożyć obficie owoce i posypać płatkami róż.
Kroić na kostki i podawać do pół godziny po przyrządzeniu. (Po dłuższym czasie beza może zbytnio zmięknąć).
Bardzo polecam! :)
Dodaj komentarz