Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
10 października 2015
Idealne ciasto podwieczorkowe- wilgotne i puszyste, a przy tym banalne w przygotowaniu- wystarczy wymieszać wszystkie składniki rózgą kuchenną. Ciasto również nadaje się do przygotowania muffinek. Ja zrobiłam je z niedużymi, ale bardzo słodkimi brzoskwiniami prosto z ogrodu :) ale pasować do niego będą wszelkie śliwki i owoce jagodowe.
Składniki:
6-10 brzoskwiń (w zależności od wielkości)
140 g masła
2 duże jajka
1 i ½ szklanki jogurtu greckiego
opakowanie cukru wanilinowego/ łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Zacząć od przygotowania brzoskwiń- przekroić na połówki i usunąć pestki (gdy brzoskwinie są duże pokroić na mniejsze kawałki).
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni C.
Masło roztopić i odstawić.
Do osobnego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą.
Do miski z masą jogurtową dodawać (w dwóch, trzech turach) masło i przesianą mąkę- wymieszać na gładką masę używając rózgi kuchennej.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i porozkładać brzoskwinie (rozcięciem ku górze).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-55 minut.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Można pokroić na kwadraty lub trójkąty.
Dodaj komentarz