OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto śmietankowo-karmelowe

10 października 2015

Email
Print Friendly

Coś co tygryski lubią najbardziej ;)  Lekko płynny karmel, bita śmietana, dobrze uprażone migdały- wszystko na cieniutkim biszkopcie- trochę słodkości jeszcze nikomu nie zaszkodziło ;) Dodam, że to bardzo proste ciasto, idealne na przyjęcia, ale polecam nakładać porcje od razu na małe talerzyki, a nie na paterę (ze względu na lekko rozpływający się karmel- za który osobiście uwielbiam to ciasto). Jeżeli chcecie uzyskać wyższe ciasto możecie zrobić grubszy biszkopt (np. z 5 jaj) i dodać podwójną porcję bitej śmietany :)

 

 

Składniki:

Na biszkopt:

3 duże jajka

100 g cukru

75 g mąki tortowej

30 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Dodatkowo:

350 g  konfitury mlecznej lub kajmku (użyłam  „Dulce de leche” )

70 g płatków migdałowych

500 ml śmietanki kremówki 30 %

1 łyżka cukru pudru

2,5 łyżeczki żelatyny

30 ml wrzątku

 

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec około 30 minut. (Nie piec dłużej niż to konieczne żeby nie przesuszyć biszkoptu). Gdy biszkopt się już zarumieni i wypiecze, wyjąć blaszkę z piekarnika i upuścić  na deskę z wysokości około 30 cm (biszkopt pozostanie równy i nie opadnie) i wystudzić w temperaturze pokojowej.

W międzyczasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. Rozgrzać dobrze patelnię, wrzucić na nią płatki, zmniejszyć ogień na średni i prażyć, od czasu do czasu mieszając, żeby się równo zarumieniły. Wystudzić.

Gdy biszkopt wystygnie rozsmarować na nim konfiturę mleczną (kajmak).

Żeby śmietana przytwierdziła się do kajmaku należy odłożyć część płatków migdałowych i powbijać je pionowo do biszkoptu z karmelem (około 2 płatki na jedną porcję ciasta) Dzięki temu zabiegowi śmietana nie będzie ” oddzielać się” przy krojeniu.

Włożyć ciasto do lodówki.

Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Odmierzyć 30 ml wrzątku, wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż się całkowicie rozpuści.)

Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, zmiksować.

Wlewać jeszcze lekko ciepłą  żelatynę cały czas energicznie miksując, żeby dobrze ją rozprowadzić. Przełożyć na ciasto z karmelem i wyrównać.

Szczelnie zabezpieczyć formę z wierzchu folią spożywczą (bez tego ciasto szybko wchłonie zapachy lodówki i będzie niedobre) następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu  posypać resztą płatków migdałowych. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią.

Uwaga: Płynność masy karmelowej zleży od temperatury otoczenia. W upalny dzień karmel się rozpływa, w chłodniejsze dni ma bardziej stałą konsystencję.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl