OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Deser bezowo-lodowy z jogurtową śmietanką

20 października 2015

Email
Print Friendly

Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście jak smakują domowe bezy z lodami, to koniecznie musicie to nadrobić! :) Taki deser jest idelaną propozycją na przyjęcia o każdej porze roku, można dodać do niego owoce , ale nie trzeba. Oprócz bezików i lodów waniliowych w moich deserach jest jeszcze lekko ubita śmietanka z dodatkiem jogurtu greckiego- wszystko wyśmienicie się komponuje. Mając wcześniej upieczone bezy, przygtowanie takich deserów zajmuje dosłownie 5 minut. Myślę, że w takiej słodkiej kolorystyce deser sprawdzi się świetnie na urodzinach dla dziewczynek, a dla chłopaków można zrobić oczywiście niebieskie beziki. Jeżeli nie jesteście przekonani do lekko kwaśnej śmietanki z dodatkiem jogurtu (ja osobiście uwielbiam) to poprostu go pomincie.

Poniżej wpis o tym jak upiec perfekcyjne beziki :)

 

 

Składniki na 6 porcji:

6 gałek lodów waniliowych lub śmietnkowych

330 ml śmietnki kremówki 30%

2 łyżki jogurtu greckiego

około 36 domowych bezików najlepiej w dwóch kolorach (tutaj przepis).

W niedużym, wąskim i wysokim naczyniu umieścić śmietankę i jogurt, ubijać najpierw na wolnych, później na najszybszych obrotach miksera, aż do uzyskania półgęstej piany.

Przygotować 6 pucharków, do każdego pokruszyć z grubsza po 2-3 bezy, następnie dodać po jednej gałce lodów.

Do każdego deeseru dodać po 2-3  łyżki ubitej na półsztywno śmietanki. 

Z wierzchu ułożyć całe lub częściowo pokruszone bezy.

Można dodać owoce lub kolorowe posypki.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl