OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Deser czekoladowo-orzechowy z nutellą

10 października 2015

Email
Print Friendly

Ten deser dedykuję wszystkim wielbicielom nutelli :) Jest jednocześnie delikatny i chrupiący.  Mus czekoladowy i odrobina bitej śmietany rozpływają się w ustach, ale ich delikatność przełamana jest dużą ilością prażonych orzechów laskowych i posiekanej czekolady…<3 Może ktoś się skusi?

 

Składniki na 4 porcje:

250 g serka mascarpone (jedno małe opakowanie-schłodzone)

100 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)

160 g nutelli (w temp. pokojowej)

Dodatkowo:

150 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzonej)

1 łyżka cukru pudru

garść orzechów laskowych bez łupinek

4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

W naczyniu umieścić mascarpone i kremówkę, następnie krótko miksować- do momentu, aż całość będzie lekko puszysta. Dodać nutellę i jeszcze chwilkę miksować (krótko i energicznie- żeby masa się nie zważyła). Przełożyć do przygotowanych pucharków i schłodzić w lodówce (minimum pół godziny).

Orzechy uprażyć na patelni i wystudzić. Kostki czekolady i kilka orzechów posiekać.

Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilkę ubijać. Orzechy  rozłożyć pomiędzy pucharki,  udekorować bitą śmietaną, następnie posypać mieszanką orzechów i czekolady.

Smacznego :)

Ps. Mus z nutelli i mascarpone jest taki pyszny, że można przygotować go z podwójnej porcji i podawać jako samodzielny deser- wystarczy przełożyć do pucharków a z wierzchu posypać kakao lub utartą czekoladą.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl