Deser czekoladowo-orzechowy z nutellą
10 października 2015
T
en deser dedykuję wszystkim wielbicielom nutelli :) Jest jednocześnie delikatny i chrupiący. Mus czekoladowy i odrobina bitej śmietany rozpływają się w ustach, ale ich delikatność przełamana jest dużą ilością prażonych orzechów laskowych i posiekanej czekolady…<3 Może ktoś się skusi?
Składniki na 4 porcje:
250 g serka mascarpone (jedno małe opakowanie-schłodzone)
100 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
160 g nutelli (w temp. pokojowej)
Dodatkowo:
150 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
garść orzechów laskowych bez łupinek
4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
W naczyniu umieścić mascarpone i kremówkę, następnie krótko miksować- do momentu, aż całość będzie lekko puszysta. Dodać nutellę i jeszcze chwilkę miksować (krótko i energicznie- żeby masa się nie zważyła). Przełożyć do przygotowanych pucharków i schłodzić w lodówce (minimum pół godziny).
Orzechy uprażyć na patelni i wystudzić. Kostki czekolady i kilka orzechów posiekać.
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilkę ubijać. Orzechy rozłożyć pomiędzy pucharki, udekorować bitą śmietaną, następnie posypać mieszanką orzechów i czekolady.
Smacznego :)
Ps. Mus z nutelli i mascarpone jest taki pyszny, że można przygotować go z podwójnej porcji i podawać jako samodzielny deser- wystarczy przełożyć do pucharków a z wierzchu posypać kakao lub utartą czekoladą.
Dodaj komentarz