Deser malinowo-jogurtowwy z białą czekoladą
10 października 2015
Ten słodko-kwaśny deser z malinami i białą czekoladą to jeden z moich ostatnich udanych eksperymentów :) Roztopiłam tabliczkę białej czekolady i wymieszałam ją z gęstym jogurtem, dodałam puree z malin i nałożyłam do pucharków. Kolejna warstwa to całe maliny, cieniutkie paseczki białej czekolady, bita śmietana i draże śmietankowe. Taka mała pyszna rozpusta :)
Składniki na 2 porcje:
200 g jogurtu greckiego
tabliczka białej czekolady
100 g malin na puree
50 g malin do podania w całości
150 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka cukru
2 łyżki draży śmietankowych
Odłożyć jeden pasek czekolady, resztę połamać i roztopić nad parą wodną- tzn. umieścić ją w misce, miskę położyć na małym garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać wody, a czekolada ma się roztopić pod wpływem gorącej pary.
Gdy czekolada wyraźnie zmięknie wymieszać ją rózgą kuchenną, aż stanie się płynna (gdyby zdarzyło się, że czekolada się zważy wystarczy dodać do niej łyżeczkę mleka i dokładnie wymieszać). Przestudzić i zmiksować z jogurtem greckim.
Maliny rozgnieść w miseczce, następnie dodać je go kremu jogurtowego i delikatnie wymieszać. Nałożyć do szklanek.
Śmietankę ubić, pod koniec dodając łyżeczkę cukru pudru.
Pozostały pasek czekolady pokroić na cieniutkie słupki.
Na kremie jogurtowym ułożyć kilka świeżych malin, następnie draże, bitą śmietanę i posiekaną czekoladę, na wierzchu jeszcze kilka malin. Gotowe :)
Dodaj komentarz