Domowy budyń waniliowy z malinami
13 października 2015

Mimo, że jest październik na krzaczkach jeszcze pozostało trochę malin… Nasze dzieci uwielbiają owoce, a malinki w szczególności (chyba po mamusi ;), dlatego dodałam je do pysznego, domowego budyniu waniliowego-100% natury :) Taki budyń jest tak samo prosty w przygotowaniu jak ten z torebki, a na pewno zdrowszy i bardziej pożywny.
Składniki:
500 ml mleka
1 łyżka masła
ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
2 i 1/2 łyżki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Do podania:
maliny lub inne owoce
Do niedużej miski odlać pół szklanki mleka.
Resztę wlać do rondelka, dodać masło, cukier, ziarenka z wanilii (wydrążoną łuskę z laski waniliowej również umieścić w mleku) dokładnie wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia.
W miseczce rozrobić pozostałe mleko z żółtkami i skrobią ziemniaczaną, najlepiej zrobić to rózgą kuchenną- mieszać, aż do uzyskania jednolitego żółtego płynu. Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, wlać do niej zawartość miski i cały czas energicznie mieszać. Gdy budyń zacznie ponownie „bulgotać”, zdjąć rondelek z palnika i nakładać do miseczek.
Podawać na ciepło lub zimno na przykład z malinami lub sosem z przetartych malin.
Dodaj komentarz